GYM PELE

Documentele emise de catre structurile Ministerului Afacerilor Interne, carora li se prelungeste valabilitatea pe durata starii de urgenta, pe teritoriul Romaniei

03 Aprilie 2020
Lugoj Info.ro -Documentele emise de catre structurile Ministerului Afacerilor Interne, carora li se prelungeste valabilitatea pe durata starii de urgenta, pe teritoriul Romaniei

Serviciile publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au adaptat programul de relationare cu publicul si au adoptat o serie de masuri în conformitate cu prevederile Decretului prezidential din data de 16.03.2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si ale art. 12 din Ordonanta militara nr. 3 din 24.03.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19.

Astfel, valabilitatea documentelor emise de Inspectoratul General al Politiei Romane, Directia Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, respectiv serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor aflate în coordonarea metodologica a MAI, Inspectoratul General pentru Imigrari se prelungeste pana la încetarea starii de urgenta si sunt recunoscute de autoritati pe teritoriul Romaniei. Cetatenii aflati în aceasta situatie vor avea la dispozitie 90 de zile de preschimbare a actelor respective, dupa încetarea starii de urgenta.

Prezentam, mai jos, documentele ce intra sub incidenta prevederilor amintite, în functie de institutia responsabila:

Certificatele de cazier judiciar sau adeverintele de integritate comportamentala pot fi emise de structurile specializate ale Inspectoratului General al Politiei Romane pe durata starii de urgenta, doar pentru motive temeinic fundamentate mentionate în cuprinsul cererii. În aceste cazuri, se recomanda pe cat posibil utilizarea mijloacelor de comunicare on-line, pentru evitarea prezentarii persoanelor interesate la ghiseu.

În cazul în care certificatul de cazier judiciar este necesar pentru dosare de concurs, angajare, licitatie etc. la institutiile publice sau organele de specialitate ale administratiei publice, precum primarii, institutii din sistemul de învatamant, sanatate, S.R.P.C.I.V., D.G.A.S.P.C. exista posibilitatea ca persoanele interesate sa depuna o declaratie prin care sa solicite acestor institutii obtinerea extrasului de pe cazierul judiciar sau a certificatului de integritate comportamentala.

Totodata, în cauzele de la nivelul parchetelor, în care, anterior instituirii starii de urgenta, a fost disjunsa prin ordonanta a procurorului prelungirea dovezilor înlocuitoare cu drept de circulatie ale permisului de conducere, eliberate conform art. 111 din  OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, nu este necesar ca persoanele interesate sa depuna cereri de prelungire.

Procurorii  vor emite, din oficiu, ordonante de prelungire a acelor dovezi pentru care anterior a fost dispusa o ordonanta.

Ordonantele de prelungire vor fi transmise pentru operare la unitatile de politie competente, fara a mai fi necesara consemnarea pe dovada a prelungirii în aceasta situatie exceptionala.

În ceea ce priveste activitatea Directiei Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor, documentele pentru care se prelungeste valabilitatea pana la încetarea starii de urgenta sunt permisele de conducere romanesti, autorizatiile de circulatie provizorie, dovezile înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare si ale permiselor de conducere eliberate de catre serviciile publice comunitare regim premise de conducere si înmatriculare a vehiculelor la depunerea dosarelor de înmatriculare/ transcriere/ certificate de înmatriculare sau preschimbare permise de conducere romanesti/straine sau duplicate.

Dovezile în cauza sunt valabile pana la primirea de catre titulari/detinatori a certificatelor/permiselor de conducere livrate de catre DRPCIV, prin serviciile postale.

Nu intra în aceasta categorie dovezile înlocuitoare cu drept de circulatie ale permiselor de conducere care se elibereaza de serviciile rutiere în cazul unor abateri la regimul circulatiei.

Totodata, se mentine valabilitatea documentelor necesare operatiunilor de înmatriculare/transcriere, examinare sau preschimbare a permisului de conducere obtinute de catre solicitanti de la alte entitati, documente care vor expira în interiorul starii de urgenta (ex. certificat de autenticitate, fisa medicala, dosar scolarizare si altele) pentru o perioada de 90 de zile de la încetarea starii de urgenta.

Cartile de identitate, cartile de identitate provizorii, mentiuni de stabilire a resedintei emise si prelucrate de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD)  si de  catre serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor sunt valabile pe teritoriul Romaniei, inclusiv 90 de zile de la încetarea situatiei de urgenta.

Totodata, în cazuri exceptionale, ce au la baza motive medicale, pierderea, furtul, distrugerea actului de identitate, cetatenii pot solicita eliberarea unui nou act de identitate sau, dupa caz, înscrierea mentiunii privind stabilirea resedintei, exclusiv prin programarea telefonica, în prealabil, la numarul de telefon precizat pe site-ul serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor competent, ori dupa caz mentionat pe site-ul DEPABD.

Activitatea de preluare a cererilor privind furnizarea unor date cu caracter personal din Registru national de evidenta a persoanelor sau a cererilor privind clarificarea unor aspecte de stare civila, se va realiza prin  intermediul adresei postale sau a mijloacelor de comunicare electronice.

Cererile pentru eliberarea Certificatului privind domiciliul înregistrat în Registrul national de evidenta a persoanelor, (document eliberat cetatenilor romani în vederea apararii drepturilor si valorificarii intereselor acestora în strainatate, însotit, dupa caz, de Formularul standard multilingv eliberat în baza Regulamentului (UE) 2016/1191), precum si cererile privind eliberarea fotocopiilor dupa deciziile de schimbare a numelui persoanelor fizice pe cale administrativa, eliberate de catre Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date pana la data de 31.03.2005, se transmit exclusiv on-line pe adresa de e-mail a institutiei Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Se supun prevederilor decretului prezidential din 16 martie 2020 si ale Ordonantei militare nr. 3 din 24 martie 2020 inclusiv documentele eliberate cetatenilor straini de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, permise de sedere, avize de angajare/detasare, decizii de returnare, certificate de înregistrare a rezidentei sau carti de rezidenta eliberate cetatenilor europeni, documentele de calatorie emise beneficiarilor unei forme de protectie internationala si persoanelor fara cetatenie, documentele temporare de identitate ale solicitantilor de azil.

Avand în vedere masurile de prevenire si limitare a raspandirii infectarii cu noul coronavirus, pentru situatii de urgenta sau care nu sufera amanare, cetatenii straini si europeni pot utiliza mijloacele electronice de comunicare la distanta cu structura competenta teritorial, precum aplicatia on-line portaligi.mai.gov.ro, corespondenta postala sau alte mijloace conform datelor de contact ce se regasesc pe site-ul igi.mai.gov.ro.

Cetatenilor li se recomanda sa consulte constant site-urile oficiale ale structurilor de specialitate, pentru a afla cu exactitate orarul de functionare al ghiseelor si conditiile cerute, precum si alte informatii de interes, tinand cont de restrictiile instituite prin Ordonantele militare ca urmare a instituirii starii de urgenta.