Parabo Market

Decizii importante, stabilite de Ministerul Educatiei si Cercetarii cu privire la reluarea cursurilor

07 Aprilie 2020
Lugoj Info.ro -Decizii importante stabilite de Ministerul Educatiei si Cercetarii cu privire la reluarea cursurilor foto : Lugoj Info (ARHIVA)

Ministerul Educatiei si Cercetarii a agreat cu partenerii educationali - reprezentantii elevilor, studentilor, parintilor, cadrelor didactice si cei ai Consiliului National al Rectorilor, masurile care se impun în vederea reluarii cursurilor si a finalizarii cu succes a anului scolar si universitar 2019-2020.

În contextul informatiilor detinute pana în prezent privind evolutia pandemiei de SARS-CoV-2, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învatamantul preuniversitar si universitar în decursul lunii iunie. În functie de evolutia pandemiei de coronavirus, aceste masuri pot suferi modificari.

În cadrul întalnirii cu partenerii educationali, s-au mai stabilit urmatoarele masuri:

  • În functie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluarii Nationale si ale examenului national de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. 
  • Programele de examen pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat nu vor cuprinde materia aferenta semestrului al II-lea.
  • Evaluarile pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, olimpiadele si concursurile scolare, precum si simularile pentru examenele nationale vor fi anulate.
  • Sesiunea speciala a examenului national de Bacalaureat pentru olimpici va fi anulata.
  • Situatia scolara a elevilor se va încheia cu minimum doua note, carora li se adauga nota din teza, acolo unde este cazul.
  • Subiectele pentru tezele din semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat pana la data de 11 martie 2020.
  • Calendarele pentru înscrierea în clasa pregatitoare, gradinita si cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate.

Calendarele aferente proceselor amintite mai sus vor fi anuntate imediat ce va fi stabilita data reînceperii cursurilor.

În învatamantul superior, activitatile se vor desfasura în mediul online. Activitatile care impun interactiunea „fata în fata” vor fi recuperate modular, intensiv, dupa încetarea starii de urgenta.

Admiterea la ciclul de licenta în învatamantul superior se va organiza dupa sustinerea examenului national de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza dupa sustinerea examenului de licenta sau disertatie.

Ministerul Educatiei si Cercetarii urmareste cu mare atentie ce se întampla în celelalte state, iar Monica Anisie, ministrul Educatiei si Cercetarii, se afla în contact direct cu toti ministrii educatiei, astfel încat, în functie de evolutia situatiei, sa existe o corelare între deciziile care se iau la nivelul tarilor UE.