joi, 18 aprilie 2024
9.9 C
Lugoj
spot_img

Au fost aprobate procedura si calendarul privind înscrierea/reînscrierea în învatamantul prescolar pentru anul scolar 2020-2021

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

în vederea cuprinderii în învatamantul prescolar a copiilor cu varste între 3 si 6 ani, derularea succesiva a urmatoarelor etape (la nivelul fiecarei unitati de învatamant): 

– reînscrierea copiilor care frecventeaza gradinita în acest an scolar si doresc sa o frecventeze si în anul scolar 2020-2021;

– înscrierea copiilor care nu au frecventat pana acum acest tip de învatamant.

Reînscrierile se vor desfasura în perioada 25 mai – 5 iunie. Înscrierile se vor desfasura în doua etape: 8 iunie – 3 iulie si 20 iulie – 10 august. Cazurile care nu au fost clarificate în cele doua etape de înscrieri se pot rezolva în perioada 11 – 31 august. Reînscrierile se pot efectua si prin posta electronica, telefonic sau fax.

Pentru înscriere, parintii pot comunica unitatii de învatamant prin posta electronica, telefonic sau fax, datele necesare pentru a fi introduse în aplicatia specifica din Modulul SIIIR – Înscriere la gradinita 2020-2021.

Ocuparea locurilor libere, dupa finalizarea procesului de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislatia în vigoare si, cu precadere, în acest an scolar, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurand cuprinderea tuturor copiilor de 5 ani în grupa mare, ca parte a învatamantului general obligatoriu.

În situatia în care, într-o unitate de învatamant, numarul cererilor de înscriere este mai mare decat numarul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale si criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare sunt urmatoarele:

  • existenta unui document care dovedeste ca un copil este orfan de ambii parinti (situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti);
  • existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;
  • existenta unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învatamant respectiva;
  • existenta unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, însotit de certificatul de orientare scolara, eliberat de Comisia de orientare scolara si profesionala.

Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învatamant prescolar, aprobate de Consiliul de administratie al acesteia si avizate de catre consilierul juridic al Inspectoratului Scolar Judetean/al municipiului Bucuresti (ISJ/ISMB) pana la data de 29 mai 2020) nu pot fi discriminatorii si nu pot include liste de preînscrieri. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învatamant va preciza documentele doveditoare pe care parintele trebuie sa le depuna în momentul validarii cererii-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar dupa epuizarea criteriilor generale.

Orarul reînscrierilor/înscrierilor va fi stabilit de conducerea unitatii de învatamant si va fi afisat, la loc vizibil, în fiecare gradinita, pentru informarea parintilor si a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (daca exista) si pe site-urile inspectoratelor scolare.

Pentru asigurarea transparentei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unitatilor de învatamant prescolar vor mai posta pe site-ul unitatii de învatamant/ISJ si, la vedere, pentru toti cei interesati, urmatoarele informatii:

  • capacitatea institutiei (numarul de copii pentru care a fost proiectata);
  • numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2020-2021 (pe grupe de varsta: mica, mijlocie, mare);
  • criteriile generale si criteriile specifice pentru înscrierea copiilor.

Unitatile de învatamant prescolar particular vor afisa si informatii privind statutul gradinitei respectiv: autorizata sa functioneze provizoriu sau acreditata de Agentia pentru Asigurarea Calitatii în Învatamantul Preuniversitar (ARACIP). Pentru solutionarea diferitelor situatii legate de reînscriere/înscriere în unitatile de învatamant prescolar, ISJ/ISMB vor consilia si sprijini parintii, tinand cont, cu precadere, de interesul educational al copilului. Inspectoratele scolare se vor asigura ca sunt îndeplinite, în fiecare unitate de învatamant prescolar sau cu grupe de prescolari, conditiile organizatorice si logistice necesare.

 

 

 

 

 

 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Se formează cele șapte grupe ale Creșei Lugoj. Când încep înscrierile

Direcția de Asistență Socială Comunitară Lugoj (DASC) a anunțat...

Vin ploile. Vremea se răcește brusc

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat prognoza meteo pentru...

S-a închis pescuitul. Bălțile private rămân singura alternativă

Începând de marți, pescuitul recreativ, sportiv, dar și în...