Marfa expusa la temperaturi ridicate te trimite direct in spital! Aveti grija de unde cumparati alimente!

11 August 2020
Lugoj Info.ro -Aveti grija de unde cumparati alimente!

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomanda populatiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, sa acorde atentie modului în care pastreaza sau prepara alimentele.

Inspectorii cer cumparatorilor sa aiba in vedere si locurile de unde produsele sunt cumparate.

Astfel, consumatorilor li se recomanda sa:

  • cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si care sunt depozitate în conditii corespunzatoare de temperatura si igiena;
  • nu cumpere produse alimentare expuse la vanzare în locuri si conditii necorespunzatoare (pe strada, din portbagajul masinilor etc.) cu atat mai mult în cazul alimentelor usor perisabile – carne, peste, oua, lapte si produse lactate;
  • aleaga alimentele cu atentie, tinand cont de aspect, miros, termen de valabilitate;
  • ia în considerare temperatura la care trebuie pastrate se lasa la final alimentele ce necesita pastrare la rece;
  • verifice prospetimea în momentul achizitionarii – sa nu cumpere alimentele cu miros neplacut sau avand culoarea, consistenta modificata sau care prezinta mucegai pe suprafata;
  • nu cumpere produse care poarta indicatiile “pastrati la frigider”, “pastrati la rece” sau “pastrati în congelator” si care nu au fost depozitate în conditii de refrigerare sau congelare.
  • ambaleze separat alimentele care urmeaza a fi depozitate în frigider si sa le mentina în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
  • pastreze alimentele gatite în recipiente acoperite;
  • nu recongeleze produsele care au fost decongelate, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
  • îndeparteze alimentele alterate, care sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente;
  • spele bine fructele si legumele înainte de a le depozita în frigider si înainte de a le consuma.