Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian
Hala lugoj

O noua investitie a ABA Banat, în bazinul hidrografic Bega!

23 Septembrie 2020
Lugoj Info.ro -O noua investitie a ABA Banat, în bazinul hidrografic Bega! foto : ing.Cristian Moisescu-Ciocan, sef Serviciul Investitii ABA Banat

Ultimii ani au adus precipitatii importante în bazinul hidrografic al Begai, care în lunile de primavara si început de vara au condus la formarea unor viituri în partea superioara si mijlocie a bazinului hidrografic al raului Bega.

În 2018, aceste viituri au cauzat probleme la unele lucrari hidrotehnice de pe raurile Bega, Sasa, Bunea, Topla, Serbeni, încat, în acel an, au fost necesare investitii de infrastructura hidrotehnica în regim de urgenta, pentru apararea împotriva inundatiilor în zonele: Poieni, Cutina, Manastiur, Margina, Rachita (jud. Timis), anunta Administratia Nationala "Apele Romane". Atat anul 2019, cat si 2020 nu au scutit zonele mai sus amintite de viituri importante, iar avertizari hidrologice, inclusiv de cod rosu, pe rauri din bazinul hidrografic Bega, au însemnat depasiri de debite si niveluri, mai ales pe raul Bega Poieni. Pe malul stang al raului Sasa (sau Bega Poieni, cum mai este cunoscut) amonte si aval de satul Poieni, s-au evidentiat zone cu eroziuni de mal de unde apa s-a scurs în incinta aparata. Prin urmare, a fost firesc ca ABA Banat sa considere prioritara asigurarea sectiunilor de scurgere a cursurilor de apa afectate de inundatii si consolidarea malurilor în punctele critice. Astfel, ABA Banat a demarat si în acest an o investitie în bazinul hidrografic Bega. Prin investitia „Închidere linie de aparare, mal stang raul Sasa, la Poieni, judetul Timis”, etapa a 2-a, se realizeaza lucrari de consolidare si amenajare a albiei raului Sasa, cat si lucrari de aparare maluri pe o lungime de circa 1,42 km.  Lucrarile se efectueaza în amonte si aval de satul Poieni din comuna Pietroasa, judetul Timis. (Etapa 1 a fost demarata si finalizata în 2018, în regim de urgenta, dupa inundatiile din zona). Valoarea lucrarilor este de circa 5 milioane si jumatate de lei, care sunt asigurate de la bugetul de stat. Lucrarile au început deja în luna august si vor fi finalizate peste 6 luni. Asigurarea sectiunilor de scurgere a cursurilor de apa afectate de inundatii si consolidarea malurilor în punctele critice reprezinta o necesitate a ABA Banat, în primul rand pentru punerea în siguranta a localitatilor riverane si implicit scoaterea acestora de sub efectul inundatiilor.