Focar de pesta porcina. Zece porci mistreti au fost gasiti morti

04 Decembrie 2020
Lugoj Info.ro -Zece porci mistreti au fost gasiti morti

Un nou focar de pesta porcina africana a fost descoperit langa Lugoj.

Prefectul Liliana Onet a convocat o sedinta a Comitetului Local de Combatere a Bolilor, ca urmare a faptului ca în data de 03.12. 2020, în urma examinarii probelor prelevate de la 10 porci mistreti gasiti morti pe fondul de vanatoare 33 Valea Lunga - Ocolul Silvic Lugoj, judetul Timis, prin buletinul de analiza nr. 16219/ 04.12.12.2020 eliberat de Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Timis a fost confirmata Pesta Porcina Africana. In cadrul sedintei a fost adoptata Hotararea privind aprobarea Planului de masuri referitoare la combaterea Pestei Porcine Africane din Fondul Cinegetic 33 VALEA LUNGA - Ocolul Silvic Lugoj apartinand Directiei Silvice Timis. Conform acestui plan a fost stabilita zona afectata care reprezinta o raza de 13 km de la caz /locul unde au fost gasite cadavrele de porci mistreti.

Zona afectata este formata din :

- zona infectata pe o raza de 8 km care cuprinde urmatoarele localitati: Valea Lunga, Saceni, Surducu Mic, Sudrias, Traian Vuia, Jupani, Susani, Cliciova, Nevrincea, Hezeris, Tapia, Poganesti, Juresti, Barna, Sarazini, Botinesti si zona tampon de înca 5 km în exteriorul zonei infectate care cuprinde urmatoarele localitati: Bucovat, Dumbrava, Rachita, Manastiur, Remetea Lunga, Leucusesti, Cladova, Bethausen, Cutina, Bodo, Balint, Paru, Tipari, Costeiu, Lugoj, Lugojul, Maguri, Ciresu, Drinova, Botesti, Fardea.

În zona afectata sunt incluse urmatoarele fonduri de vanatoare: FV 32 TAPIA, FV 29 SURDUC, FV 30 TRAIAN VUIA, 34 NEVRINCEA,FV 31 DRINOVA,FV 22 BETHAUSEN, FV 23 FAGET, FV 40 BELINT-CHIZATAU,FV 20 BARA.

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de îmbolnavire pentru oameni, acest virus avand însa impact la nivel social, din punct de vedere economic.