Kuhntop Lugoj

Ce nebunie ! “Mica bucla” va trece prin Lugoj

06 Mai 2021
Lugoj Info.ro -“Mica bucla” va trece prin Lugoj foto: Federatia Romana de Ciclism

Turul Romaniei, una dintre cele mai prestigioase curse de ciclism rutier din sud-estul Europei va trece si prin Lugoj, a anuntat Federatia Romana de Ciclism.

Miruna International
Miruna Lugoj

Cel mai important eveniment de ciclism international din tara, în acest an se va desfasura în perioada 31 august – 5 septembrie pe un traseu de peste 800 km. Editia de anul acesta îsi propune sa alinieze la start aproximativ 120 de ciclisti care se vor lupta pentru celebrul tricou galben. Turul Romaniei va debuta si în acest an cu o cursa-prolog în Timisoara, pe data de 31 august, aceasta fiind urmata de 5 etape:

  • Etapa 1 (1 septembrie): Timisoara – Lugoj - Caransebes – Hateg – Hunedoara – Deva
  • Etapa 2 (2 septembrie): Deva – Orastie – Sebes – Poiana Sibiului – Gura Raului – Paltinis
  • Etapa 3 (3 septembrie): Sibiu – Agnita – Fagaras – Poiana Marului – Zarnesti – Bran – Brasov
  • Etapa 4 (4 septembrie): Brasov- Cheia- Ploiesti – Bucuresti
  • Etapa 5 (5 septembrie): circuit în Bucuresti

Federatia Romana de Ciclism estimeaza un numar de circa 20 de echipe prezente la Turul Romaniei, printre cele care si-au exprimat deja interesul si Bardiani CSF Faizanè (Italia), Delko (Franta, echipa din care face parte si Eduard Grosu, campionul Turului Romaniei 2020), Felbermayr – Simplon Wels (Austria) si Wildlife Generation Pro Cycling (SUA, echipa din care face parte si ciclistul roman Serghei Tvetcov).

“Mica Bucla este deja mai mult decat un eveniment sportiv si îsi propune ca de la an la an sa puna mult mai mult în valoare obiectivele turistice si peisajele unice ale tarii, dar si traditiile si frumusetea oamenilor locului. Turul Romaniei reprezinta o buna carte de vizita pentru tara noastra si este emblema sportului cu pedale din Romania. Traversam o perioada fasta din punct de vedere al performantei prin victoriile lui Serghey Tvetkov în 2018 si Edi Grosu în 2020. Speram ca tot mai multi tineri ciclisti sa vada aceasta competitie ca pe o rampa de lansare în <lumea mare>”, a declarat Catalin Sprinceana – Vicepresedintele Federatiei Romane de Ciclism.

Marele castigator al editiei precedente a fost rutierul Eduard Grosu, membru al echipei nationale, victoria sa marcand cea de-a 28-a competitie castigata de catre un roman.

Turul Romaniei sau „Mica Bucla” este cea mai importanta competitie ciclista din Romania. Prima editie a Turului, castigata de echipa Bulgariei, a avut loc în 1934, pe o distanta de 1026 de kilometri, avand 7 etape. Originile Turului dateaza însa de la începutul secolului trecut. În august 1910, inspirata de Turul Frantei, publicatia „Revista Automobila” a organizat Circuitul Munteniei, la care au participat 18 concurenti, pe ruta Bucuresti-Sinaia-Targoviste-Butimanu-Bucuresti. Odata cu venirea Primului Razboi Mondial, competitia s-a oprit. În 1934, ziarul „Sportul Zilnic” a organizat prima editie a Turului Romaniei, tara noastra devenind a sasea din lume cu propriul tur national. Din 1950 pana în 1974, Turul Romaniei a fost organizat cu regularitate, urmat de o perioada de pauza pana în 1983. Din 1984, a fost reluata organizarea Turului. Cea mai rapida cursa parcursa în cadrul Turului Romaniei a fost în 1974, între Pitesti si Bucuresti, cand cei 109 kilometri au fost parcursi cu o medie de 52,516 km/h. Mircea Romascanu si Constantin Dumitrescu, doua legende ale ciclismului romanesc, au castigat fiecare de 3 ori Turului Romaniei, fiind cel mai mare numar de victorii individuale.

În cadrul competitiei, vor fi acordate o serie de tricouri distincte: tricoul galben (liderul clasamentului general), tricoul alb (cel mai bun U23), tricoul rosu (cel mai bun sprinter), tricoul verde (King of the Mountain) si tricoul albastru (cel mai bun roman).