GYM PELE

Biciclete si trotinete electrice, tot mai multe pe strazile orasului. Conducatorii lor au drepturi, dar si obligatii

27 Iulie 2021
Lugoj Info.ro -Biciclete si trotinete electrice, tot mai multe pe strazile orasului foto: Lugoj Info.ro

Politistii lugojeni atrag atentia participantilor la trafic ca de o buna perioada de timp in municipiul Lugoj a fost inregistrata o crestere semnificativa a prezentei bicicletelor si trotinetelor electrice.

service-lugoj

In cele mai multe situatii, aceste vehicule care circula pe drumurile publice sunt conduse mai ales de tineri, iar riscul producerii de accidente este tot mai mare. Pentru ca din pacate au fost inregistrate primele accidente, politistii ii roaga pe conducatori sa tina cont de normele rutiere. 
Pentru a conduce o bicicleta sau trotineta electrica pe drumurile publice, conducatorul acesteia trebuie sa aiba varsta de cel putin 14 ani. Copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, parcuri sau proprietati private, iar deplasarea pe drumurile publice se face doar însotiti de adulti.

Daca un drum este prevazut cu pista pentru biciclete, bicicletele si trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectiva. În lipsa acestei piste, circulatia trotinetelor electrice  este permisa numai pe sectoarele de drum unde viteza maxima admisa pentru circulatia vehiculelor este de 50 km/h.

ATENTIE! Circulatia bicicletelor si trotinetelor electrice pe trotuare, acolo unde nu exista piste pentru biciclete, este interzisa!

La schimbarea directiei de mers, conducatorii de trotinete si biciclete trebuie sa se asigure temeinic si sa semnalizeze din timp intentia de a vira. Semnalizarea se efectueaza cu cel putin 50 m în localitati, respectiv 100 m în afara, înainte de efectuarea manevrei. Intentia de a vira trebuie semnalata cu mana! În felul acesta, partenerii de drum afla despre intentiile dvs. si iau masuri de siguranta!

Cand circulati pe drumurile publice cu bicicleta/trotineta electrica, aceasta trebuie sa fie echipata cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisa circulatia acestora pe timp de noapte fara astfel de mijloace si dispozitive în stare de functionare.

Casca de protectie este obligatorie pentru conducatorii de biciclete si trotinete electrice a caror varsta este sub 16 ani, atunci cand se deplaseaza pe partea carosabila. Pentru a putea fi observati de ceilalti participanti la trafic, conducatorii de biciclete si trotinete electrice trebuie sa poarte îmbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana în zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa.

 Este interzis biciclistilor:

 • -sa circule în paralel, cu exceptia situatiilor cand participa la competitii sportive organizate;
  - sa circule fara a tine cel putin o mana pe ghidon si ambele picioare pe pedale;
  - sa circule în timp ce se afla sub influenta alcoolului, a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
  - sa se tina de un vehicul aflat în mers;
  - sa transporte o alta persoana, cu exceptia copilului pana la 7 ani, numai daca vehiculul are montat în fata un suport special sau este construit/echipat special pentru transportul altor persoane;
  - sa transporte sau sa traga orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stanjenesc sau pericliteaza conducerea vehiculului ori circulatia celorlalti participanti la trafic;
  - sa circule atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada;
  - sa conduca bicicleta fara a mentine contactul rotilor cu solul.

Se interzice transportul pasagerilor pe trotineta electrica !

RETINETI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasarii pe bicicleta sau trotineta este interzisa!

Nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II a de sanctiuni, respectiv 4-5 puncte amenda (580-725 lei).

Nerespectarea normelor privind dotarea  bicicletelor sau a trotinetelor electrice, se sanctioneaza contraventional cu amenda prevazuta în clasa a III a de sanctiuni, respectiv 6-8 puncte amenda (870-1160 lei).