GYM PELE

Vesti bune pentru romanii din diaspora. Anuntul facut de Ministerul Afacerilor Externe

30 Iulie 2021
Lugoj info.ro -Vesti bune pentru romanii din diaspora foto :MAE

Ministerul de Externe a eliminat cerintei de prezentare a fotocopiilor documentelor necesare prestarii serviciilor consulare la nivelul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale Romaniei din strainatate.

MAE anunta ca noua masura decisa pentru debirocratizarea procedurilor de procesare a serviciilor consulare prin eliminarea obligativitatii prezentarii, la ghiseu, a fotocopiilor documentelor justificative, în vederea prestarii serviciului consular solicitat. Astfel, începand cu data de 20 iulie 2021, solicitantii de servicii consulare vor prezenta, la momentul depunerii cererii la ghiseu, doar documentele în original.

În cazul în care, pentru prestarea serviciului consular sau pentru asigurarea arhivei consulare, sunt necesare fotocopii ale documentelor justificative, personalul consular al misiunilor diplomatice/oficiilor consulare va asigura fotocopierea acestora la momentul prestarii serviciului consular.

Totodata, în vederea limitarii deplasarilor la ghiseele consulare si a reducerii timpilor de asteptare pentru procesarea serviciilor consulare, MAE recomanda tuturor cetatenilor romani care solicita servicii consulare încarcarea documentelor justificative, în format electronic, pe portalul www.econsulat.ro.

Noua procedura vizeaza, totodata, reducerea arhivei consulare în format letric si pastrarea cat mai multor documente pe suport electronic, cu respectarea prevederilor legale în materie.

MAE precizeaza ca demersul se înscrie în linia proiectelor decise, asumate si derulate, din dispozitia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, în vederea eficientizarii activitatii consulare prin masuri de digitalizare si debirocratizare, avand ca obiectiv facilitarea accesului cetatenilor romani la serviciile consulare si îmbunatatirea calitatii si conditiilor de procesare a acestora.