Modificari importante. Noi conditii de calatorie în Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

25 Septembrie 2021
Lugoj Info.ro -Noi conditii de calatorie în Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord foto: klook

Noi conditii de intrare in Regatul Unit.

În continuarea informatiilor transmise (www.mae.ro/node/54629) referitoare la regimul de intrare si sedere în Regatul Unit în contextul iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca începand cu data de 1 octombrie 2021, cetatenii europeni nerezidenti (care nu sunt protejati de Programul de Înregistrare a Cetatenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord exclusiv în baza pasaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începand cu aceasta data, cetatenii romani nerezidenti nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cartii de identitate.

Conform informatiilor comunicate de autoritatile britanice, cetatenilor europeni (inclusiv cetatenilor romani) nerezidenti în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.

Cetatenii europeni (inclusiv cetateni romani) care intra sub incidenta Programului de Înregistrare a Cetatenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea sa calatoreasca în Regatul Unit folosind cartea nationala de identitate valabila, pana la data de 31 decembrie 2025 (cu conditia ca aceasta sa fie înregistrata ca document de calatorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS).

MAE foloseste acest prilej pentru a reaminti ca, începand cu data de 1 ianuarie 2021, cetatenii romani nerezidenti pot calatori spre/tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord în scop turistic/vizita, pentru sederi de scurta durata, pentru o perioada de pana la 6 luni într-un an, fara a necesita o viza de intrare (https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021). Cu toate acestea, cetatenii romani care doresc sa munceasca în cele 6 luni trebuie sa obtina, în prealabil, o viza de intrare.

Totodata, cetatenii romani nerezidenti care doresc sa se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioada mai mare de sase luni (pentru activitati de munca, pentru studii etc.) au nevoie, începand cu data de 1 ianuarie 2021, de o viza de intrare eliberata de autoritatile britanice, în conformitate cu sistemul de imigratie bazat pe puncte (point-based immigration system – PBS). Pentru a verifica daca scopul sederii necesita o viza sau daca sunt îndeplinite conditiile necesare pentru obtinerea acesteia, poate fi consultata urmatoarea pagina de internet în limba engleza, pusa la dispozitie de catre autoritatile britanice: https://www.gov.uk/check-uk-visa. Autoritatile britanice recomanda persoanelor care au mentiuni înscrise în cazierul judiciar, precum si persoanelor carora le-a fost refuzata în trecut intrarea pe teritoriul Regatului Unit, depunerea unei cereri pentru obtinerea vizei si pentru deplasarile de scurta durata (sub 6 luni), potrivit informatiilor comunicate prin intermediul portalului https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.

În plus, la momentul intrarii pe teritoriul Regatului Unit, autoritatile britanice de frontiera pot solicita prezentarea unor documente justificative suplimentare care sa ateste veridicitatea scopului declarat al deplasarii.

MAE aminteste ca aceste masuri nu afecteaza cetatenii europeni, inclusiv cetatenii romani, protejati de Acordul de retragere – EU Settlement Scheme, informatii utile pentru aceasta categorie de persoane putand fi consultate la pagina de internet http://www.mae.ro/node/54633.

De asemenea, informatii suplimentare cu privire la regimul actual de calatorie în Regatul Unit în functie de scopul deplasarii, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, tipurile de viza, taxele aferente si modalitatile de obtinere a acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE, sectiunea Conditii de calatorie – Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord: https://www.mae.ro/travel-conditions/3725.  

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa se informeze temeinic anterior efectuarii unei deplasari în Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si sa consulte sursele oficiale puse la dispozitie de catre autoritatile britanice competente, precum si de catre MAE, Ambasada Romaniei la Londra si oficiile consulare ale Romaniei în Regatul Unit.