GYM PELE

Nu va riscati sanatatea! Nu consumati carne neverificata de medicii veterinari

09 Decembrie 2021
Lugoj Info.ro -Nu consumati carne neverificata de medicii veterinari foto: ARHIVA

Sacrificarea porcului din gospodarie si consumarea acestuia în familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave, este avertismentul medicilor veterinari.

Lugoj Info Online Publicitate

Autoritatile reamintesc ca porcul crescut în gospodarie, carnea si produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!

De asemenea, este interzisa comercializarea porcilor, carnii si produselor din carne provenite din zonele de restrictie, ca urmare a evolutiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Solicitati vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a: 

– verifica starea de sanatate a animalului înainte de sacrificare;

– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare si analizele ce trebuie facute pentru a nu va pune sanatatea în pericol;

– asoma porcul înaintea sacrificarii, a scuti animalul de suferinta si a respecta cerintele de bunastare a animalelor.

 

Detinatorul animalelor are obligatia de a preda medicului veterinar de libera practica împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Nationale de Date (BND).

Nu consumati carnea si nu o preparati pana nu obtineti de la medicul veterinar rezultatul examinarii pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti.

În situatia în care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului, numai daca acesta este identificat si înregistrat.

Examinarea carnii provenite de la porcii sacrificati în vederea examinarii pentru Trichinella spp. este obligatorie si se efectueaza pe probe provenite atat de la porcii identificati si introdusi în BND, cat si de la porci neidentificati, care nu figureaza în BND.

Probele se recolteaza din limba, musculatura intercostala, pilierii diafragmatici, muschii maseteri, muschii abdominali, partea musculara a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic este între 24,99 de lei, TVA inclus (trichineloscopie directa) si 92,82 de lei, TVA inclus (digestie artificiala) si 49,98 de lei, TVA inclus (trichineloscopie directa) pentru probele provenite de la porcii mistreti.

La nivelul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene si Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale Teritoriale (CSVSAO) vor fi afisate informatii utile consumatorilor, dar si locatiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.

Comercializarea carnii de porc neexpertizata sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se sanctioneaza cu amenzi cuprinse între 20.000 si 40.000 de lei.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti, precum si cei de la nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul pietelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 29.11.2021 – 24.12.2021 si 27.12.2021 – 30.12.2021, inclusiv în zilele de sambata si duminica.

Numarul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 si poate fi apelat gratuit de catre cetateni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul sigurantei alimentelor.