Bataie de joc in prag de sarbatori. Zeci de oameni s-au trezit cu facturi la gaz de peste sase ori mai mari decat in mod obisnuit

23 Decembrie 2021
Lugoj Info.ro -Zeci de oameni s-au trezit cu facturi la gaz de peste sase ori mai mari decat in mod obisnuit

Zeci de oameni din localitatea Costeiu, aflata la doar cativa kilometri de Lugoj, s-au trezit in aceste zile cu facturi uriase la gaz.

Oamenii sunt disperati si sustin ca au renuntat la incalzirea pe gaz deoarece facturile sunt cuprinse intre 2000 si chiar 8000 de lei. “Este incredibil! Tata a fost la un pas sa moara de spaima. Nu se poate asa ceva! 3000 de lei pentru o familie, de la 500 de lei iarna trecuta? Isi bat joc de noi! Sa vina sa isi ia tevile. Nu stiu de unde o sa platim. Ar trebui sa nu mai mancam o luna sa platim gazul. Avem gaz de aproape 20 de ani, dar asa ceva nu am patit! Am inceput sa facem focul cu lemne”, a declarat pentru Lugoj Info.ro un barbat din Costeiu. Primarul comunei Costeiu, Petrica Carebia sustine ca a strans semnaturi si va anunta ANRC, dar si protectia consumatorilor. ”Situatia este una ingrijoratoare. Vom reclama firma care a emis facturile si vom cere sanctiuni. Este scandalos ce se intampla! Nu se poate sa cresti preturile intr-un asemenea hal!”, a declarat Carebia. Miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, le-a cerut furnizorilor de gaz „sa nu-si bata joc” de oameni. Ministrul a dat exemplu exact firma care furnizeaza gaz in Costeiu si care a fost amendata cu 50.000 de lei.

“As dori sa transmit un avertisment clar: nicio companie furnizoare nu îsi va bate joc de romani!

Sa emita facturile pentru lunile noiembrie 2021 - martie 2022 în acord cu legea nr. 259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022! În mod contrar, vor exista sanctiuni dure.

Ca de exemplu: Abonatii Gaz Vest SA - din judetul Bihor - au primit facturile aferente lunii noiembrie fara sa fie aplicata legea care prevede plafonarea si schema de compensare! Drept urmare, am luat atitudine! Si, în urma controlului celor de la ANPC, rezultatul este urmatorul: s-a aplicat Legea 363/2007 si s-a constatat ca au încalcat art.6 alin.(1), lit.d.- pretul sau modul de calcul al pretului. Cei de la Gaz Vest SA au primit o sanctiune contraventionala de 50.000 lei- si conform art.15-1 odata cu aplicarea sanctiunii contraventionale principale se aplica si sanctiunea complementara de recalculare a consumului citit sau estimat pentru consumatorii casnici începand cu data de 01.11.2021, în termen de 15 zile!