Ce trebuie să știți pentru a face un terariu pentru începători

11 Februarie 2022
Lugoj Info.ro -Ce trebuie să știți pentru a face un terariu pentru începători

Terariile sunt un ecosistem în miniatură care, în general, se întreține singur, cu foarte puțină grijă din partea dvs.

Realizarea unui terariu este destul de ușoară! Aveți nevoie doar de câteva elemente simple și de o plantă la alegere. Aceste terarii sunt excelente pentru cei care doresc să simtă gustul grădinăritului de interior, adăugând în același timp un decor frumos în casă.

Cum funcționează terariile?

Vom acoperi elementele de bază ale realizării unui terariu în acest ghid, dar este, de asemenea, esențial să înțelegeți cum funcționează terariile în primul rând.

Cum de sunt atât de autosuficiente? Ei bine, lumina soarelui ajută la evaporarea apei din interior. Deoarece terariile sunt în general într-un recipient închis (sau aproape în întregime închis), apa evaporată nu dispare în aer, ci se acumulează pe părțile laterale ale sticlei. Pe măsură ce se acumulează, apa începe să curgă înapoi pe părțile laterale ale recipientului în sol.

Cine a inventat terariile?

Terariile au fost descoperite pentru prima dată în 1829 de un botanist pe nume Nathaniel Bagshaw Ward. Denumit inițial „cutie Wardian", primul terariu de sticlă a fost creat atunci când Ward a închis o molie într-un borcan de sticlă cu pământ umed. O săptămână mai târziu, o mică ferigă a început să încolțească. Ward a observat că condensul apărea pe pereții de sticlă în timpul zilei, în timp ce noaptea picăturile cădeau înapoi în sol, creând un mediu cu umiditate constantă.

Cutiile Wardian s-au răspândit rapid printre englezi în timpul Epocii Victoriane și au fost o metodă populară de creștere și transport al plantelor. Aceste cutii Wardian au evoluat pentru a deveni ceea ce noi numim terarii și au devenit destul de populare în Statele Unite în anii 1970. Mai recent, terariile au avut o altă revenire și pot fi găsite ca decorațiuni în majoritatea caselor și întreprinderilor.

Care sunt diferitele tipuri de terarii?

Terariile tradiționale sunt create, în general, în interiorul unui sistem închis în întregime -astfel devine autosuficient. Un terariu închis este cea mai adevărată formă de terariu și ceea ce a fost inventat inițial de Ward. Cu toate acestea, terariile mai moderne includ două tipuri principale - un terariu închis și un terariu deschis.

  • Terarii închise - Terariile închise sunt create în interiorul unui recipient complet închis. Plantele folosite în terariile închise trebuie să se bucure de umiditate și să se dezvolte în medii umede.
  • Terarii deschise - Terariile deschise sunt, în general, într-un recipient în aer liber. Plantele care sunt folosite în terarii deschise au nevoie, de obicei, de mai multă circulație a aerului și de lumină solară, dar nu au nevoie de un mediu umed.

Ce elemente sunt necesare pentru realizarea unui terariu?

Veți avea nevoie de câteva lucruri pentru a putea crea un terariu, inclusiv de următoarele elemente:

 

            - Recipient (din plastic sau sticlă)

            - Plantă(e) la alegere

            - Pământ pentru ghiveci

            - Cărbune activat

            - Articole decorative

            - Sticluță de apă cu pulverizator

            - Unelte mici (Acestea sunt necesare dacă deschiderea recipientului este prea mică pentru mâinile dvs. Acestea pot fi improvizate cu lucruri din casă, cum ar fi bețișoare, pensete etc.)

 

Containere de sticlă pentru terariu

Plasticul poate fi, de asemenea, folosit pentru a face terarii, dar sticla este o alegere mult mai populară și mai plăcută din punct de vedere estetic. Deși există multe recipiente de sticlă făcute doar pentru terarii, puteți folosi orice recipient de sticlă pentru un terariu.

Doriți să selectați un recipient care are o deschidere suficient de largă pentru a putea plasa planta și alte obiecte în interior. Uneltele mici vă pot ajuta să așezați totul în interiorul recipientului pentru terariu dacă deschiderea este prea mică (cum ar fi o sticlă de suc de sticlă).

Lățimea totală a recipientului dvs. ar trebui să fie, de asemenea, luată în considerare.  În mod ideal, doriți să vă asigurați că plantele dvs. nu ating părțile laterale ale recipientului, așa că țineți cont de acest lucru atunci când vă alegeți recipientul de sticlă. Iată câteva dintre diferitele tipuri de recipiente care au fost populare în ultimii ani:

 

  • Terariu geometric
  • Terariu suspendat
  • Mini terariu
  • Terariu închis