De ce asocierea dintre bursă și jocuri de noroc este doar un mit

28 Aprilie 2022

Pentru că se folosește adesea sintagma "joc la bursă", în mod greșit unele persoane percep investițiile în instrumente tranzacționate pe piața de capital drept un joc de noroc.

Specialiștii avertizează că asocierea investițiilor la bursă cu jocurile de noroc este doar un mit legat de domeniul bursier. Nu poți câștiga bani din tranzacții cu acțiuni bazându-te doar pe noroc sau cel puțin o astfel de abordare ar fi extrem de riscantă și fundamental greșită.

Să "joci la bursă" înseamnă de fapt să faci alegeri de a cumpăra și de a vinde acțiuni cotate și alte instrumente financiare, pe baza cunoștințelor, informațiilor, experienței. Desigur, dincolo de analiza profundă, poți profita sau nu și de opțiuni norocoase, însă norocul este util oricând în viață, fără a ne baza consistent pe prezența acestuia.

Putem vorbi de noroc la bursă dacă o companie pe care am ales-o face un anunț pozitiv în mod surprinzător, cu totul neașteptat. Sau dacă un context internațional special ne aduce câștiguri de moment, din nou putem să profităm de noroc. Însă dincolo de astfel de cazuri, la bursă trebuie să gândești ca un investitor și nu ca un jucător dornic de distracție, așa cum se întâmplă în categoria gambling - o sursă de divertisment cu posibile câștiguri drept extra beneficii.

La bursă, dacă ți-ai deschis un cont de tranzacționare și ai cumpărat acțiuni sau / și obligațiuni, scopul este de a face profit, nu de a te juca. Cauți randamente cât mai bune, în funcție de profilul de risc. Când pornești în acest domeniu, scopul principal este de a câștiga bani. Analizezi rezultate financiare, rapoarte de piață și o mulțime de alte informații. Te bazezi și pe sentimentul tău de piață, căci alegerile sunt evident subiective în cele din urmă.

Să mizezi pe norocul unei companii listate la bursă este o atitudine greșită. O companie nu înregistrează profit dacă are noroc, ci dacă are un management bun și un context de piață favorabil.

În cazurilor sloturilor și a altor jocuri de tip cazino online sau offline, precum și în cazul pariurilor sportive, alegerea de a juca ține în mod principal de partea de entertainment. Astfel de jocuri se bazează pe noroc, deși este adevărat că în cazul multora, poți crește șansele de câștig dacă ai experiență, dacă alegi anumite strategii de joc. Când începi să te joci într-un cazino online, aloci o sumă pentru distracție și nu pornești cu ideea unui câștig sigur. La fel ca atunci când mergi într-un club, la un concert sau la bowling, cheltuieși bani pentru distracție. Dacă ai noroc, este posibil să ieși în câștig, dar acest lucru este doar o posibilitate, nu o garanție.

Astfel, jocul la bursă și jocul la cazino ori pariuri sportive trebuie înțelese ca activități total diferite, fără nicio legătură profundă. Cei ce doresc totuși să aibă o conexiune între aceste două activități trebuie să știe că pot profita pe piața de capital de ascensiunea jocurilor de noroc în România și la nivel internațional. La Bursa de Valori București, în prezent se pot cumpăra obligațiuni emise de unul dintre operatorii locali de pariuri sportive și jocuri de cazino online. Pe alte piețe externe, se pot cumpăra chiar acțiuni la operatori globali de jocuri de noroc online și offline.