GYM PELE

Stimulente financiare pentru patronii care angajeaza elevi si studenti. Cati bani primesc de la stat

03 Iunie 2022
Lugoj Info.ro -Stimulente financiare pentru patronii care angajeaza elevi si studenti

Statul ofera ajutoare financiare angajatorilor.

service-lugoj

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca reaminteste angajatorilor ca pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR) al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca (valoareaISR, actualizata în 2022 este de 525,5 lei). Angajarea elevilor si studentilor se poate realiza pe perioada vacantelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile lucratoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev si student pentru care s-a încheiat contract individual de munca. Diferenta dintre stimulentul lunar acordat si salariul realizat se suporta de catre angajator din fonduri proprii.

Beneficiaza de stimulentul financiar lunar prevazut mai sus angajatorii care încadreaza în munca elevi si studenti în baza:

  1. a) unui contract individual de munca pe durata determinata, egala sau mai mica decat durata vacantei, încheiat în conditiile legii, cu norma întreaga sau, dupa caz, cu timp partial;
  2. b) unui contract de munca temporara, numai daca durata misiunii de munca temporara este egala sau mai mica decat durata vacantei.

În cazul tinerilor în varsta de pana la 18 ani, contractul individual de munca încheiat cu durata timpului de munca de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana se considera încheiat cu norma întreaga.

Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie sa încheie o conventie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, în termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor si studentilor.

Nu beneficiaza de stimulentul financiar:

- angajatorii care încadreaza în munca elevi si studenti anterior datei de începere a vacantei stabilite potrivit legii, pentru elevii si studentii respectivi;

- angajatorii care au beneficiat, pentru elevii si studentii respectivi, de stimulentul financiar prevazut în lege pentru o perioada de 60 de zile lucratoare în cursul anului calendaristic.

Pentru obtinerea de informatii suplimentare, angajatorii interesati se pot adresa agentiilr judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv agentiei municipiului Bucuresti, ale caror date de contact sunt disponibile pe site-ul www.anofm.ro.