Jaf in padure. Autoritatile au pus mana pe hoti marunti, in timp ce smecherii isi fac de cap si in padurile din zona Lugoj

09 August 2022
Lugoj Info.ro -Autoritatile au pus mana pe hoti marunti, in timp ce smecherii isi fac de cap si in padurile din zona Lugoj foto: Lugoj Info.ro (ARHIVA)

Descinderile de luni dimineata din comunele Bara, Balint si Secas au scos la iveala, inca odata, faptul ca infractorii fac legea.

service-lugoj

Sute de arbori din domeniul privat sau public au disparut in cateva luni fara ca o institutie a statului sa miste vreun deget. Cine crede ca furturile au inceput acum cateva luni. se inseala. A fost nevoie ca o persoana pagubita sa sesizeze autoritatile, iar mecanismul greoi al institutiilor statului sa se puna in miscare. Cum se intampla foarte des, politistii, dar si angajatii Ocoalelor Silvice ori sunt corupti si se fac ca ploua la trecerea unui vehicul cu lemne, ori pur si simplu nu observa transportul. In ultimii ani, zeci de oameni s-au plans ca au ramas fara copacii din padure, iar cei care trebuiau sa ii descopere pe hoti au ridicat din umeri. In unele cazuri, hotii au actionat in cardasie cu politisti si padurari, astfel ca oamenii au fost intimidati sa nu depuna plangeri. Hotii de lemne si-au facut de cap in padurile din zona Lugoj-Nadrag si probabil isi vor mai face mult timp de acum incolo. Politistii, Garda Forestiera, dar si alte institutii care ar trebui sa verifice la sange fiecare transport cu lemne se plang de lipsa personalului si admit ca transporturile de material lemnos sunt greu de controlat. Miza este atat de mare pentru unii hoti, ca s-a ajuns pana acolo incat si oamenii legii sa fie sfidati de acesti indivizi care fura ziua in amiaza mare. In urma cu cateva luni, hotii de lemne au fost la un pas sa calce un jandarm cu camionul, dupa ce omul legii a incercat sa opreasca transportul pentru a verifica actele. Masina incarcata cu zeci de busteni a intrat practic cu forta in curtea unei fabrici. Reactia sefilor politistilor si a jandarmilor? Niciuna. Smecherii si-au vazut linistiti de treaba, iar firma care a primit si, cel mai probabil, a prelucrat transportul ilegal si-a vazut din nou de treaba. In ultimele luni au fost nenumarate cazuri in care lugojeni sau locuitori din sate aflate in zona impadurita au atras atentia ca hotii fura lemne nederanjati de nimeni si s-au perfectionat in asa fel incat acestea sunt carate cu tir cu prelata pentru a nu atrage atentia pe drumuri. Toate astea se intampla in conditiile in care proprietarii de paduri nu au voie sa taie arbori decat intr-o anumita cota pe care sa o foloseasca in propria gospodarie. Lemnele s-au tot scumpit in ultimii ani, iar hotii fac o gramada de bani. Perchezitiile de luni nu sunt intamplatoare si demonstreaza clar faptul ca exista procurori si politisti onesti care isi fac meseria, insa si unii care stau la masa intinsa de infractori. Pana una alta, hotii marunti care au format doua retele de furt au fost descoperiti, iar afacerile lor au fost puse pe butuci. Ramane de vazut cand vor avea curajul procurorii sa atace si afacerile marilor "rechini" care se lauda cu relatii la cele mai inalte niveluri politice.