Atentie la inselaciuni. In judet fac victime „comis-voiajorul”, „instalatorul”, „accidentul”, iar la Lugoj, metoda „burlanul”

19 Septembrie 2022
Lugoj Info.ro -In judet fac victime „comis-voiajorul”, „instalatorul”, „accidentul”, iar la Lugoj, metoda „burlanul”

Politistii timiseni sunt in alerta, dupa ce, in ultimele luni, au inregistrat zeci de plangeri cu privire la comiterea infractiunii de inselaciune.

service-lugoj

Cele mai dese infractiuni sunt comise prin metodele cunoscute sub numele de „comis-voiajorul”, „instalatorul”, „accidentul” si „burlanul”. La Lugoj, politistii s-au confruntat cu metoda „burlanul”, in unul dintre cazuri escrocii fiind identificati, iar o alta speta este in lucru. Politistii atrag atentia cetatenilor asupra acestui fenomen, astfel incat acestia sa nu devina victime ale unor persoane rau intentionate.

Metoda „comis-voiajorul” presupune oferirea spre vanzare de catre vanzatori ambulanti, la un pret „minim“, greu de refuzat, a diferite produse (detergent, vesela, tacamuri ambalate in cutii intens colorate si cu o reclama pe masura), in realitate, insemnand vanzare de produse de slaba calitate la preturi foarte mari. „Vanzatorii”, folosesc diferite tertipuri (de genul „oferta bomba”, „marfa pe stoc”, etc.) si astfel reusesc sa insele cu usurinta persoanele varstnice si uneori, prin distragerea atentiei victimei, sa sustraga sume de bani din casa.

Metoda „instalatorul” consta in faptul ca autorul infractiunii se deghizeaza in instalator, pacalind in special persoanele in varsta sa ii deschida si sa il primeasca in casa, pentru a le repara presupuse defectiuni ale instalatiilor sanitare sau de alt tip si intr-un moment de neatentie, sustrage sume de bani din casa.

Metoda „accidentul” consta in realizarea contactului telefonic, de regula pe postul telefonic fix cu victima, careia i se comunica o stire socanta, in esenta constand in aceea ca un membru al familiei sale a fost implicat intr-un accident rutier, care s-a soldat cu urmari grave, iar pentru diminuarea consecintelor legale si/sau medicale ale evenimentului se solicita o suma importanta de bani. Producerea acestui gen de infractiune se bazeaza, in mare masura, pe specularea starii emotionale a victimei si pe informatiile oferite chiar de aceasta in clipa primirii vestii ca un membru al familiei a provocat sau a suferit un accident si trebuie ajutat. In acest caz, infractorii incearca sa obtina o suma cat mai mare de bani de la persoanele pe care reusesc sa le manipuleze, iar intervalele de timp vizate sunt cele in care exista o probabilitate crescuta ca la domiciliu sa se afle un batran – categorie cu risc ridicat de victimizare in cazul acestui tip de infractiune.

Metoda “acoperisul sau burlanul” consta in faptul ca “mesterii” promit cetatenilor lucrari la preturi mici, insa pana la finalul lucrarii, pretul creste de mai multe ori.

Politisti va sfatuiesc sa:
– Fiti atenti la persoanele neautorizate care se ofera benevol in a va face diferite reparati la acoperisul locuintei. „BUNAVOINTA” ACESTORA COSTA SCUMP! Lucrarile efectuate de acestia sunt de proasta calitate si la preturi exagerate.
– Indiferent cu cine alegeti sa faceti lucrari, INCHEIATI UN CONTRACT SCRIS IN PREALABIL, care sa contina tarifele si COSTUL TOTAL al lucrarii;
– Preveniti-va vecinii, rudele, cunoscutii, orice persoana pretabila a fi victima a acestor raufacatori! Cele mai vulnerabile persoane sunt cele in varsta pe care infractorii le pot manipula cu usurinta.
– Si…nu ezitati sa SESIZATI POLITIA cand aveti de a face cu astfel de „mesteri”

In scopul evitarii de a deveni victima a inselaciunilor, cetatenii sunt sfatuiti sa nu primeasca persoane straine in casa, indiferent de pretextul invocat de acestea, sa nu intre in vorba cu necunoscuti si sa nu pastreze in casa sume mari de bani! Uneori, din dorinta de a face bine, ajungem sa fim victime ale unor persoane rau intentionate. Sfatul nostru este sa nu va lasati prada emotiilor, sa ramaneti calmi si sa nu luati decizii in graba. Nu va lasati pacaliti de aceste persoane! Fiti vigilenti, luati legatura cu persoanele apropiate si verificati veridicitatea.