sâmbătă, 2 martie 2024
8.9 C
Lugoj
spot_img

Sunetul Sinagogilor – liantul dintre muzica si patrimoniu. Concerte de înalta tinuta artistica pentru cei mici si mari

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Proiectul, organizat de Asociatia Pantograf, urmareste includerea a 5 sinagogi din regiunea Banat si Crisana în circuitul cultural regional si national, prin sustinerea unor evenimente de mare tinuta în aceste zone.

Proiectul debuteaza cu un concert exceptional pentru vioara si orga care va avea loc în 22 august, de la ora 19.00, la Sinagoga Neologa Lugoj.

„Proiectul creaza o legatura prin muzica între patrimoniul construit si cel imaterial al comunitatilor evreiesti din Banat si Crisana.”, declara organizatorii.

Concertul propus publicului meloman lugojean este parte din prima editie a turneului „Sunetul Sinagogilor”, un program-pilot ce se doreste a deveni un festival anual de muzica culta în sinagogi din Banat si Crisana. Scopul proiectului este acela de a stimula turismul cultural în regiune si de a pune în valoare un patrimoniu inedit, adesea într-o stare avansata de degradare. De asemenea, îsi propune sa readuca în actualitate, prin compozitii contemporane prezentate în prima auditie în Romania, radacinile otomane, sefarde si balcanice ale muzicii romanesti, precum si opere ale unor compozitori evrei sau din Europa Centrala.

Concert pentru publicul larg, 22 august, ora 19.00

Concertul pentru vioara si orga sustinut de Clara Cernat (vioara) si Thierry Huillet (orga), în cadrul primului turneu „Sunetul Sinagogilor”, propune compozitii de inspiratie sefarda si evreiasca, dar si lucrari în prima auditie absoluta.

Violonista si violista, Clara Cernat este extrem de apreciata în muzica de camera si o interpreta recunoscuta a pieselor enesciene. A debutat la varsta de 15 ani ca solista a Orchestrei Simfonice din Arad si a avut o evolutie muzicala exceptionala, care a culminat cu obtinerea a cinci premii internationale, o activitate concertistica prolifica si numeroase înregistrari. Cariera sa a evoluat pe importante scene ale lumii, printre care: Opera din Beijing NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural Kirschner din Buenos-Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul muzicii si Auditoriul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris.

Thierry Huillet, compozitor si dirijor, a castigat de-a lungul carierei sale numeroase premii internationale, printre care: prestigiosul „Grand Prix” la Cleveland International Piano Competition S.U.A, premiul Busoni si o distinctie în cadrul Competitiei Internationale de pian de la Tokyo. A sustinut sute de recitaluri si concerte cu orchestra, si a înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande si Radiodifuziunea Romana. A fost invitat sa interpreteze principalele concerte de pian cu orchestre faimoase, a dirijat si sustinut recitaluri în Franta, S.U.A., Japonia, Coreea de Sud, China, Italia, Spania, Austria, Malaezia, Argentina, Peru, Chile, Belgia, Brazilia, Romania, Philipine, Guatemala, Slovenia, Ungaria, Portugalia etc. Lucrarile compuse de Thierry Huillet au fost interpretate în cadrul marilor festivaluri de profil din lume. Compozitiile lui Thierry Huillet sunt publicate la „Editions Alphonse Leduc” si „Editions musique21-Lelia Productions”, Paris.

Programul evenimentului este un melanj fermecator de nuante sonore traditionale si contemporane:

*Max Bruch – Kol Nidrei, „Hebrew Melody”

*Ernest Bloch – „Nigun” din tripticul Baal Shem, „Pictures of Chassidic Life”

*Henryk Wieniawski – „Réverie”

*Thierry Huillet – „Rhapsody” *Prima auditie absoluta

*Cantec traditional evreiesc, „Shalom Alechem”

*Johann Sebastian Bach – „Sarabanda în Re minor”

*Ciprian Porumbescu – „Balada”

*Henryk Wieniawski – „Fantaisie Orientale”

 Concert explicativ pentru copii, 22 august, ora 16.00, Sinagoga Neologa Lugoj

 În 22 august, de la ora 16.00, Clara Cernat si Thierry Huillet sustin un concert explicativ inedit dedicat copiilor cu varsta între 8 si 14 ani. Cei mici sunt invitati sa participe activ la calatoria în fantastica lume a muzicii clasice, programul pregatit pentru tanarul public fiind unul deosebit. Concertul va îmbina explicatiile cu intermezzo-uri muzicale, fiind coordonat de muzicieni care vor prezenta într-o maniera ludica si interactiva, instrumentele, temele muzicale care l-au inspirat pe compozitor si cum au fost prelucrate acestea în cheie contemporana. Participarea la eveniment este gratuita si se realizeaza pe baza de înscriere. Mai multe detalii pe pagina oficiala de Facebook a proiectului Sunetul Sinagogilor.

*Durata concertului este de 60 de minute.

Intrarea la eveniment este libera în limita locurilor disponibile, pe baza de vaccin anti-COVID sau test PCR negativ. 

Organizator: Asociatia Pantograf

Finantatori: AFCN, Ministerul Culturii, Centrul de Proiecte Timisoara

Parteneri: Comunitatea Evreilor din Lugoj, Comunitatea Evreilor din Caransebes, Institutul Francez Timisoara, Orchestra de Camera din Toulouse

 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII