duminică, 3 decembrie 2023
-0.1 C
Lugoj
spot_img

Tot ce trebuie sa stii despre Registrul National al Persoanelor care au comis infractiuni sexuale

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

O echipa de specialisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane lucreaza pentru punerea în practica a prevederilor Legii nr. 118/2019. Registrul national automatizat a fost organizat în scopul prevenirii si combaterii faptelor de natura sexuala, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevazute si pedepsite de legea penala.

Infractiunile vizate

Autorii infractiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cersetoriei, folosire a unui minor în scop de cersetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate, folosire a prostitutiei infantile, viol, agresiune sexuala, act sexual cu un minor, corupere sexuala a minorilor, racolare a minorilor, hartuire sexuala, folosire abuziva a functiei în scop sexual, pornografie infantila, ultraj contra bunelor moravuri si incest vor fi consemnati în acest Registru.

Cum va functiona

Registrul central va functiona în cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, în care se va tine evidenta urmatoarelor persoane:

 • persoanele fizice condamnate ori împotriva carora s-au luat alte masuri cu caracter penal, precum si a celor fata de care au fost dispuse masuri procesual-penale în legatura cu infractiunile de mai sus;
 • persoanele de cetatenie romana despre care s-au primit comunicari de luare în evidenta din partea autoritatilor din state membre UE, dar si a autoritatilor competente din statele terte, cu privire la savarsirea unei infractiuni sexuale;
 • persoanele nascute în strainatate despre care exista informatii ca ar fi savarsit astfel de infractiuni;

Nu vor fi trecute în Registru persoanele care erau minore la data comiterii faptei, cu exceptia cazurilor în care instanta de judecata dispune acest lucru în mod expres. La nivel central, Directia Cazier Judiciar, Statistica si Evidente Operative va gestiona activitatile specifice Registrului.

Autoritatile romane vor putea solicita informatii si date, potrivit prezentei legi, autoritatilor competente din statele membre sau statele terte, prin Directia Cazier Judiciar, Statistica si Evidente Operative (daca solicitarile vizeaza cazierul judiciar), dar si prin canalele de cooperare politieneasca internationala sau de cooperare judiciara în materie penala.

Pana în prezent (ianuarie 2020), peste 45.000 de persoane înscrise în evidentele cazierului judiciar fac si obiectul Registrului, acestea savarsind infractiuni prevazute de Legea nr. 118/2019.

Pana la operationalizarea Registrului, Politia Romana, prin structurile de cazier judiciar elibereaza, la cererea persoanelor fizice interesate sau a entitatilor prevazute în lege, adeverinte din care sa rezulte daca persoana verificata a savarsit vreuna dintre infractiunile ce fac obiectul Registrului.

În perioada iulie – decembrie 2019, la nivelul structurilor de cazier judiciar au fost eliberate peste 180.000 de adeverinte prevazute de Legea nr. 118/2019, dintre care, în proportie de sub un procent, au fost eliberate persoanelor care pot face obiectul Registrului. Informatii privind persoanele înscrise în evidentele cazierului judiciar sau ale Registrului pot fi comunicate doar personal sau prin împuternicit persoanelor fizice solicitante sau institutiilor abilitate potrivit Legii nr. 290/2004, respectiv Legii nr. 118/2019.

La momentul solicitarii documentelor prevazute de cele doua legi, persoanele fizice îsi dau acordul pentru prelucrarea datelor personale doar în scopul eliberarii acelor documente si pentru întocmirea unor situatii statistice anonimizate.

Obligatiile persoanelor înscrise în Registru

Persoanele înscrise în Registru au obligatia de a se prezenta periodic, dar nu mai tarziu de o data la 3 luni, la organele de politie pentru a comunica informatii despre:

 • profesia sau activitatea pe care o desfasoara;
 • mijloacele de existenta;
 • persoanele minore, în varsta, cu dizabilitati sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact, în mod direct si sistematic;
 • locurile frecventate, în special unitatile de învatamant, taberele sau spitalele de copii;
 • adresa unde locuiesc;
 • modalitatea de comunicare cu politistii specializati.

De asemenea, persoanele în cauza au obligatia de a anunta, în prealabil, politiei,  orice deplasare din localitatea de domiciliu, mai lunga de 15 zile (inclusiv localitatea de destinatie, scopul si perioada deplasarii, dar si mijlocul de transport folosit). Totodata, acestea trebuie sa se prezinte, în termen de maximum 3 zile, la unitatea de politie unde îsi vor stabili locuinta, pentru a fi luati în evidenta.

Politistii vor desfasura periodic, dar nu mai tarziu de o data la 3 luni, în conditii de confidentialitate, verificari ale persoanelor înscrise în Registru, pentru a obtine informatii despre comportamentul celor vizati, modul de obtinere a mijloacelor de existenta, dar si pentru actualizarea bazelor de date ale Politiei Romane.

Prelevarea probelor biologice

Institutul National de Criminalistica, ca administrator al Sistemului National de Date Genetice Judiciare, a initiat procedura de trimitere catre structurile responsabile a kiturilor de recoltare a probelor biologice în vederea desfasurarii activitatii de recoltare a probelor biologice de referinta de la persoanele condamnate, aflate în prezent în unitatile Administratiei Nationale a Penitenciarelor  si care fac obiectul Legii 118/2019 privind Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. Dupa procesarea probelor biologice de referinta recoltate de la persoane, pe fluxul de lucru specific de laborator, acestea vor fi introduse în Sistemul National de Date Genetice Judiciare.

Cum se face înregistrarea în Registru

 • automat, prin preluarea în acest sistem de evidenta a informatiilor introduse în evidentele cazierului judiciar privind persoanele care savarsesc astfel de infractiuni;
 • nominal, prin înscrierea datelor cu caracter personal si a datelor judiciare ale persoanelor vizate (se realizeaza de catre Directia Cazier Judiciar, Statistica si Evidente Operative, în urma informatiilor oficiale primite de la autoritatile straine competente).

Persoanele înscrise în Registru pot fi scoase din evidenta atunci cand:

 • faptele pe care le-au savarsit nu mai sunt prevazute de lege ca infractiuni;
 • s-a dispus renuntarea la urmarirea penala sau clasarea fata de ele ori s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare sau de încetare a procesului penal;
 • au trecut 10 ani de la data cand s-a pronuntat o hotarare definitiva de renuntare la aplicarea pedepsei sau de amanare a aplicarii pedepsei si nu s-a dispus amanarea sau revocarea acesteia;
 • au trecut 20 de ani de la data introducerii în Registru, daca pedeapsa aplicata este de cel mult 5 ani;
 • la împlinirea varstei de 85 de ani, daca pedeapsa aplicata este mai mare de 5 ani;
 • au decedat

 Scoaterea din evidenta cazierului judiciar a persoanelor fizice nu produce efecte asupra datelor din Registru. Gratierea, prescriptia executarii pedepsei, amnistia sau reabilitarea persoanelor înscrise în Registru nu conduc la scoaterea acestora din evidenta sistemului.

Certificatul de integritate comportamentala

Certificatul de integritate comportamentala reprezinta documentul eliberat persoanelor fizice si atesta lipsa înscrierilor în Registru sau, dupa caz, datele si informatiile înscrise în sistem, cu privire la acestea. Certificatul de integritate comportamentala este valabil 6 luni de la data eliberarii si se poate obtine în aceleasi conditii precum cazierul judiciar. În acest document se noteaza toate datele existente în Registru cu privire la persoana în cauza, conform prevederilor legale în vigoare referitoare la protectia datelor cu caracter personal.

Informatii de background:

Registrul este organizat de Ministerul Afacerilor Interne si este tinut de unitatile specializate ale Politiei Romane, care asigura si coordonarea activitatilor în acest domeniu, fiind constituit ca o evidenta distincta fata de cea a cazierului judiciar. Acesta poate fi interconectat si cu alte baze de date ale Politiei Romane. Legea nr. 118 din 20 iunie 2019 privind Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum si pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare a fost publicata în Monitorul Oficial nr. 522 din 26 iunie 2019. 

 

spot_img
spot_img
spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Forte proaspete. Echipa politistilor lugojeni se mareste

Peste treizeci de noi politisti, isi incep activitatea in...

Luminitele de Craciun vor fi aprinse pe 1 Decembrie. Targul de Craciun se muta in Piata IC Dragan

Primaria Lugoj a anuntat ca impodobirea orasului de sarbatori...