Aflat la editia a III-a, programul national ofera finantari nerambursabile în valoare totala de peste 1.225.000 lei si mentorare celor mai bune solutii la provocari de mediu si educatie. Pe plan local, programul este coordonat de Fundatia Comunitara Timisoara si dispune de 245.000 lei, oferiti de catre Lidl Romania pentru granturi care pot fi obtinute pe baza de concurs, la care pot aplica în perioada 24 noiembrie – 20 decembrie 2021, organizatii non-guvernamentale si grupuri de initiativa (inclusiv grupuri de parinti, de cadre didactice sau grupuri de locatari) care vor desfasura activitatile propuse în municipiul Lugoj.
Directiile de interventie ale programului la Lugoj au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administratia locala si societatea civila, în urma unui proces de consultare si cartare a nevoilor din comunitate. Astfel, programul îsi propune sa sustina idei de proiecte pentru protectia mediului, sau de îmbunatatire a spatiului urban comun (spatii pe malul raului Timis, alte spatii comunitare în cartiere sau institutii publice unde publicul nu are momentan acces), care vor contine totodata si o componenta de educatie si participare comunitara.
Initiative precum amenajarea de spatii comunitare de recreere, joaca si învatare non-formala, gradini urbane comunitare, spatii verzi experimentale si alte idei ce contribuie la reconectare si socializare pot primi finantare si mentorare pe parcursul implementarii.
Sunt încurajate proiectele realizate în parteneriat între grupuri, organizatii, unitati de învatamant care propun activitati complementare ce contribuie la întarirea relatiilor în comunitate. Vor avea prioritate proiectele realizate în retele de organizatii, care au o componenta clara de protectie a mediului sau de îmbunatatire a unui spatiu public urban, si care sunt totodata axate pe educatie. De asemenea sunt asteptate proiectele care, prin interventii în spatiul public adresate unui numar cat mai mare de beneficiari, pot fi crescute la o scara mai mare pentru mai mult impact si sunt usor transferabile.
În perioada 25 noiembrie – 15 decembrie, potentialii aplicanti pot optional sa lucreze împreuna cu echipa Fundatiei Comunitare Timisoara în formatul unui Incubator de proiecte. Acesta este un mecanism de sprijin pentru organizatiile si grupurile de initiativa, prin care sa-si dezvolte ideea într-un proiect fezabil, cu sanse de finantare. În acelasi timp, rolul incubatorului este si acela de a aduce împreuna echipele care au idei pentru Lugoj pentru a crea posibile sinergii în planificarea propunerilor de proiecte. Selectia finala a proiectelor castigatoare va fi facuta prin jurizare de catre o echipa neutra si avizata, alcatuita din reprezentanti ai sectorului guvernamental, nonguvernamental si cel privat, pe baza criteriilor stabilite în Ghidul de finantare.
Detalii despre programul de finantare si alte materiale necesare procesului de aplicare pot fi accesate pe website-ul programului (https://fondulpentruunviitormaibun.ro/), pe site-ul Fundatiei Comunitare Timisoara si pe pagina de Facebook nationala si locala a programului.