Obligatia de a pastra arma si munitia inscrisa in permisul de arma in conditii de securitate, astfel incat sa nu permita accesul la acestea al persoanelor neautorizate la domiciliul sau resedinta acestuia in locuri special destinate, in conditiile prevazute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi, conform art. 31 din Legea 295/2004 rep.
Totodata este necesar a se lua masuri de reevaluare a conditiilor de pastrare a armelor si munitiilor, a lazilor, precum si a sistemelor de inchidere, astfel ca armele vor fi asigurate la locuinta detinatorului in cutii special amenajate metalice, cu incuietori duble si sigure, bine fixate in podea sau de perete.
– Uzul de arma nu poate fi efectuat decat in scopul pentru care s-a dat autorizare si cu respectarea prevederilor legale.
– Folosirea armelor in alte conditii decat cele de mai sus, constituie infractiune pentru uz de arma fara drept, fiind sanctionata cu inchisoare de la unu la 5 ani.
– Este interzisa folosirea armei in cazul agresiunilor verbale, conflictelor ori pentru intimidare sau amenintare.
– Pierderea sau furtul armelor letale din motive inputabile detinatorului atrage masura sanctionarii contraventionale cu amenda de la 5001 lei pana la 10.000 lei precum si masura administrativa de anulare a dreptului de detinere port si folosire a armelor.
Este interzisa pastrarea armei la locul de munca, garaje, gospodarii, anexe, ateliere, cabane de odihna, autoturisme, la prieteni, parinti sau cunostinte. Obligatia ca in termen de 24 de ore de a anunta in scris despre furtul sau pierderea armei, munitiei la organul de politie pe a carui raza de competenta s-a produs evenimentul. In cazul in care arma scurta se afla asupra persoanei, aceasta se pastreaza obligatoriu ascunsa vederii, in toc pe curea sau ham, fiind strict interzisa pastrarea ei in genti, posete, sacose, etc.
Este interzis portul armelor destinate autoapararii in urmatoarele situatii:
- in locuri aglomerate, stadioane, sali de spectacole, adunari publice precum si in alte locuri in care detinera armelor este interzisa prin lege.
- daca detinatorul legal se afla sub influenta bauturilor alcoolice, produselor sau substantelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similar acestora.
Conform prevederilor Decretului Presedintelui Romaniei nr. 195/16.03.2020 si a Dispozitiei D.A.E.S.P. nr. 1795950/19.03.2020 se recomanda limitarea si evitarea detinerea, portul si folosirea armelor supuse autorizarii, cu exceptia cazurilor de absoluta necesitate, in vederea raspandirii COVID – 19 si a respectarii masurilor de prevenire a infectiei dispuse catre C.N.S.S.U. In perioada imediat urmatoare, organele de politie competente, vor efectua verificari si controale cu privire la respectarea tuturor prevederilor Legii 295/2004 rep. şi a Hotararii nr. 11/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 295/2004, privind regimul armelor si munitiilor.