Registrul Auto Roman actioneaza doar în cadrul legal disponibil în acest moment, fara a aplica masuri care nu respecta prevederile interne sau UE în domeniu. Modul în care autovehiculele cu volan pe partea dreapta introduse individual în Romania pot primi CIV este precizat clar în Reglementarile RNTR 7, aprobate prin OMTCT nr. 2.132/2005, cu modificarile si completarile ulterioare. În sectiunea “Sistemul de directie” din Capitolul IV, se stipuleaza ca:
“Postul de conducere trebuie sa fie situat pe partea stanga în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curatenie stradala), precum si autovehiculele care au fost înmatriculate ultima data într-un alt stat membru al UE si care nu au suferit modificari în raport cu configuratia de înmatriculare initiala. Pentru acestea din urma, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 si M3, usile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreapta, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.
Pe de alta parte, RNTR 7 impune obligativitatea înlocuirii farurilor originale cu unele care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreapta a drumului. Asadar, tinand cont de prevederile legale, Registrul Auto Roman este în masura sa acorde CIV unui autovehicul care are volanul pe partea dreapta, dar se încadreaza în aceste exceptii. O alta prevedere legala a RNTR 7 este cea referitoare la omologarea individuala a autovehiculelor cu volan pe partea dreapta, dar care au suferit modificari constructive:
“Omologarea autovehiculelor echipate cu postul de conducere pe partea dreapta în raport cu planul median longitudinal al vehiculului si care au suferit modificari ale caracteristicilor constructive mentionate în CIV se acorda numai daca postul de conducere se schimba pe partea stanga în raport cu planul median longitudinal al vehiculului”. Concret, daca un autovehicul înmatriculat în Romania cu volanul pe partea dreapta se prezinta la RAR dupa ce i-au fost aduse modificari constructive, acesta va putea fi reomologat doar daca si postul de conducere a fost mutat pe partea stanga.
Pentru clarificarea pozitiei nationale cu privire la acest subiect, trebuie precizat ca legislatia din Romania transpune si pune în aplicare legislatia UE în domeniu, legislatie care nu permite introducerea de interdictii de natura tehnica referitoare la autovehiculele echipate cu volan pe partea dreapta.
Comisia Europeana considera ca introducerea interdictiei de înmatriculare a unor astfel de autovehicule constituie o bariera pentru libera circulatie a marfurilor, fiind o masura disproportionata în raport cu obiectivul public de asigurare a sigurantei rutiere si protectiei sanatatii si vietii cetatenilor UE.
În acest sens, trebuie avut în vedere faptul ca exista deja doua hotarari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene, cu privire la cauzele C-639/11 (Comisia Europeana împotriva Poloniei) si C-61/12 (Comisia Europeana împotriva Lituaniei), prin care Curtea de Justitie a constatat ca statele respective, care aveau restrictii nationale privind înmatricularea autovehiculelor cu volan pe partea dreapta, nu si‑au îndeplinit obligatiile ce le revin, prin nerespectarea prevederilor legislatiei UE aplicabile. S-a considerat ca introducerea interdictiei de înmatriculare a unor astfel de autovehicule este contrara regulilor UE privind libera circulatie a marfurilor (art. 34 din Tratatul de Functionare a UE) si reprezinta o încalcare a legislatiei UE de omologare (de exemplu Directiva cadru 2007/46/CE), fiind o masura disproportionata în raport cu obiectivul public de asigurare a sigurantei rutiere si protectiei sanatatii si vietii cetatenilor din UE.
În consecinta, introducerea unei restrictii privind omologarea si/sau eliberarea cartii de identitate pentru autovehiculele echipate cu volan pe partea dreapta nu poate fi avuta în vedere, deoarece aceasta ar duce la introducerea unei proceduri de „infringement” din partea Comisiei Europene pe un subiect pe care Curtea de Justitie a UE s-a pronuntat deja în defavoarea statelor membre care aveau astfel de restrictii.
Dat fiind interesul public ridicat pentru situatia autovehiculelor care provin din UK, în contextul Brexit, precizam si cu aceasta ocazie ca pana la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare o perioada de tranzitie stabilita ca urmare a Acordului de retragere, dar care poate fi prelungita.
În consecinta, pana la 31.12.2020 se accepta, în aceleasi conditii, omologarile UE emise de UK, adica si autovehiculele cu volan pe partea dreapta care provin din UK vor putea primi CIV, daca respecta celelalte conditii aplicabile.
De la 1 ianuarie 2021, dar numai daca perioada de tranzitie dintre UK si Uniunea Europeana nu va fi prelungita, omologarea de tip emisa de Regatul Unit nu va mai fi valabila în Romania, iar vehiculele cu volan pe dreapta provenite din UK vor fi tratate asemenea oricarui alt vehicul care provine dintr-un stat tert din afara UE si nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în Romania.
În ceea ce priveste autovehiculele echipate cu postul de conducere pe partea dreapta si care sunt deja înmatriculate în Romania, nu exista în acest moment nicio alta prevedere legislativa care sa oblige la modificarea pozitiei postului de conducere pe partea stanga.