Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj participa, pentru a III-a oara, in acest an, la programul TIMISOARA CAPITALA CULTURALA.
De aceasta data, muzeul din Lugoj va expune alaturi de cinci mari muzee din tara (Muzeul National al Banatului, Muzeul Regiunii Portilor de Fier – Drobeta Turnu-Severin, Muzeul Banatului Montan-Resita, Muzeul National de Arta Contemporana, Complexul Muzeal Arad), dar si de colectionari privati (Tiberiu Adelmann, Razvan Banescu, Calin Dan, Ovidiu Sandor).
La aceasta manifestare, intitulata “RASUCIREA. 5 niveluri pentru edificarea Banatului Etern”, muzeul lugojean participa cu obiecte de patrimoniu ale sectiilor de etnografie si arheologie. Vernisajul expozitiei va avea loc in Timisoara, vineri, 13 octombrie, ora 19:00, la Kunsthalle Bega (un spațiu alternativ si experimental de arta).
Expozitia este curatoriata de Calin Dan (director al Muzeului National de Arta Contemporana Bucuresti, artist vizual cu studii de istoria si teoria artei, opera sa fiind prezenta in bienalele de la Venetia, Istanbul, Sao Paolo, Sydney etc.) si Celia Ghyka (director al Departamentului de Istoria si Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului la Universitatea de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti, curator independent, editor, cercetator si profesor de teoria arhitecturii).
„Pornind de la cercetarea unor surse istorice, bibliografice, vizuale si literare, precum si a patrimoniului unor colectii publice si private din regiune, RASUCIREA se uita la un interval lung de timp, de la antichitate pana dupa al Doilea Razboi Mondial si — fara a avea pretentia abordarii exhaustive — aduce iîmpreuna, intr-un discurs fragmentar, piese arheologice, etnografice, ale inventarului domestic sau produs industrial, impreuna cu lucrari artistice din secolele 19-21.
Rasucirea — simbolica dar si morfologica — este de altfel surprinzator de prezenta in opera unui numar important de artisti romani contemporani. Lucrari de Horia Bernea, Stefan Bertalan, Ion Condiescu, Roman Cotosman, Cristian Ditoiu, Constantin Flondor, Dani Gherca, Ion Grigorescu, Ana Maria Micu, Ciprian Muresan, Paul Neagu, Sorin Neamtu, Mihai Olos, Serban Savu, Liviu Stoicoviciu, Napoleon Tiron sunt completarea si contrapunctul acestui itinerariu cultural, desfasurat in insitalatia site-specific pe care o propunem in spatiile Kunsthalle Bega” – au declarat curatorii manifestarii – Calin Dan, Celia Ghyka.
Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul „Inside Timisoara 2023”, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Vernisajul expozitiei “RASUCIREA. 5 niveluri pentru edificarea Banatului Etern”, are loc vineri, 13 octombrie, ora 19:00, la Kunsthalle Bega. Expozitia va putea fi vizitata in perioada 13.10.2023 — 11.02.2024.