miercuri, 24 iulie 2024
20.9 C
Lugoj
spot_img

Vioara si violoncelul vor rasuna in sinagoga lugojeana. Lugojul cuprins in proiectul “Ecoul Sinagogilor

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Asociatia Pantograf continua sa aduca in prim-plan povestile si emotiile care insotesc sinagogile, spatii sacre bogate in mister si traditie, prin cel mai nou proiect – Ecoul Sinagogilor.

Proiectul este o continuare a programelor derulate pana acum – Sunetul Sinagogilor, Rapsodii pe teme romanesti si Povestile Sinagogilor – care au vizat documentarea povestilor sinagogilor, constientizarea importantei acestor lacasuri de cult, precum si integrarea lor intr-un circuit regional si national, prin crearea unei legaturi intre patrimoniul material si imaterial.

Astfel, intre 4-7 septembrie, ne bucuram sa va invitam intr-o calatorie muzicala, in Banat si Arad, inspirata de ritualurile si practicile ciclului vietii evreiesti. Lucrarile muzicale prezentate in cadrul turneului sunt piese noi si apartin compozitorului si virtuozului viorii, Alexander Balanescu, care a colaborat indeaproape cu prim-cantorul cultului mozaic Emanuel Pusztai.

Programul turneului este urmatorul:

𝐂𝐯𝐚𝐫𝐭𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐁𝐚̆𝐥𝐚̆𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 𝐬̦𝐢 𝐄𝐦𝐚𝐧𝐮𝐞𝐥 𝐏𝐮𝐬𝐳𝐭𝐚𝐢

  • Luni, 4 septembrie, ora 19 | Sinagoga Neologa din Arad
  • Marti, 5 septembrie, ora 19 | Sinagoga din Cetate, Timisoara

𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐁𝐚̆𝐥𝐚̆𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 (𝐯𝐢𝐨𝐚𝐫𝐚̆), 𝐍𝐢𝐜𝐡𝐨𝐥𝐚𝐬 𝐇𝐨𝐥𝐥𝐚𝐧𝐝 (𝐯𝐢𝐨𝐥𝐨𝐧𝐜𝐞𝐥) 𝐬̦𝐢 𝐄𝐦𝐚𝐧𝐮𝐞𝐥 𝐏𝐮𝐬𝐳𝐭𝐚𝐢 (𝐯𝐨𝐜𝐞)

  • Miercuri, 6 septembrie, ora 19 | Sinagoga din Resita
  • Joi, 7 septembrie, ora 17 | Sinagoga „Beit El” din Caransebes
  • Joi, 7 septembrie, ora 20 | Sinagoga Neologa din Lugoj

Accesul la concerte este gratuit si nu necesita inscriere in prealabil.

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul Grow Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Proiectul „Ecoul sinagogilor” este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Proiectul este inclus in programul European Days of Jewish Culture 2023, tema „Memorie”, coordonat la nivel european de AEJP (European Association for the Preservation and Promotion of the Jewish Culture and Heritage) si in Romania de Fundatia Tarbut, co-finantat de Uniunea Europeana.

Parteneri: Comunitatile Evreilor din Timisoara, Arad, Resita si Lugoj, Facultatea de Muzica si Teatru – Universitatea de Vest Timisoara, Institutul Francez din Romania – Timisoara.

foto : Ioana Enescu Truica

spot_img

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII