duminică, 24 septembrie 2023
18.9 C
Lugoj
spot_img

Absolventii de invatamant din promotia 2023, sunt asteptati sa se inregistreze in evidentele AJOFM. Ce acte sunt necesare

Data:

spot_img
spot_img

Absolventii din acest an, sunt asteptati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in raza carora isi au domiciliul, pentru a putea beneficia de servicii gratuite de informare si consiliere profesionala, mediere a muncii, servicii de formare profesionala, precum si de alte masuri de stimulare a ocuparii.

Actele necesare pentru inregistrarea absolventilor ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca, in evidentele agentiilor teritoriale, sunt:

actul de identitate;

diploma de absolvire sau adeverinta din care sa rezulte data absolvirii;

Curriculum Vitae;

declaratie pe proprie raspundere privind starea de sanatate;

acord de utilizare a datelor cu caracter personal.

Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut-o diploma sau un certificat de studii, conform legislatiei in vigoare, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.

Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca din raza carora isi au domiciliul si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in vigoare la data incadrarii (ISR – 598 lei).

Dupa expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, in cazul in care absolventii s-au inregistrat ca persoana in cautarea unui loc de munca, pot beneficia, la cerere, de indemnizatie de somaj in cuantum de 50% din valoarea ISR in vigoare, pentru o perioada de 6 luni. Persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.

Informatii detaliate privind acordarea indemnizatiei de somaj pentru absolventii de invatamant sunt afisate pe site-ul institutiei www.anofm.ro, sectiunea Persoane fizice/ Indemnizatii de somaj si venituri de completare, sau pot fi obtinute prin contactarea agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca ale caror date de contact se regasesc aici.

spot_img

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII