Aquatim face eforturi deosebite pentru a asigura pe perioada caniculei necesarul de apa în anumite localitati, îndeosebi din mediul rural, unde volumul distribuit a crescut cu mult peste dublul cantitatii livrate în mod normal si peste capacitatea proiectata a infrastructurii de apa. Acest consum exagerat pune mari presiuni atat pe rezervele naturale de apa, cat si pe resursele Aquatim.
Pentru a nu impune restrictii în alimentarea cu apa si pentru a suplimenta cantitatea oferita, Aquatim transporta apa potabila cu cisternele de la Timisoara catre aceste comunitati. Numai în ultimele doua saptamani au fost trimise în judet peste 100 de cisterne, fiecare asigurand cate 20 de tone de apa la un transport. Aceasta procedura presupune alocari mari de resurse umane si financiare. Mai mult, au fost luate masuri suplimentare pentru diminuarea pierderilor din retea, pentru depistarea conexiunilor ilegale, a hidrofoarelor montate pe retea sau a furtului de apa. În aceasta perioada, echipele Aquatim si-au sporit controalele pe teren pentru identificarea acestor neregularitati, dar si pentru depistarea si avertizarea celor care îsi uda gradinile cu apa din reteaua publica.
„Cu acest fenomen se confrunta nu doar Aquatim, ci si ceilalti operatori din tara pe perioade de seceta si temperaturi foarte ridicate. Utilizarea apei din reteaua publica pentru udatul gradinilor si a zonelor verzi este o practica descurajata de legislatia în vigoare. Standardele definesc clar ce înseamna necesarul de apa pentru nevoi gospodaresti, precum si debitul specific, de maxim 120 litri pe zi de persoana în mediul rural. Retelele de distributie sunt dimensionate conform acestor reglementari, asa ca operatorii de apa nu pot acoperi alte nevoi de consum. Cel mai grav este ca ignorarea acestei realitati poate aduce prejudicii întregii comunitati. Astfel, în timp ce unii folosesc apa de la robinet pentru udatul gradinii, vecinii lor pot ramane fara apa pentru nevoile vitale – baut, gatit, spalat” mentioneaza Ilie Vlaicu, directorul general Aquatim.
Aquatim încurajeaza si recomanda sa se foloseasca surse alternative pentru udatul gradinilor, de genul: colectarea apei de ploaie în rezervoare, folosirea apei din fantani si puturi etc. Daca nu se fac eforturi de a se reduce consumul de apa potabila pentru agricultura exista posibilitatea ca utilizatorii sa fie privati de dreptul vital de a beneficia de minimul de apa pentru spalat, baut si alte necesitati zilnice. Mai mult, mentinerea rezervelor de apa potabila si a unei presiuni adecvate în retea sunt necesare si pentru protectia împotriva incendiilor. Printr-un consum rational, în special în timpul orelor de varf, pe perioade de seceta, apa va fi acolo cand vom avea nevoie de ea.