vineri, 1 martie 2024
17.9 C
Lugoj
spot_img

Au crezut ca se imbogatesc. Lugojeni, victime ale unor fraude online

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Politistii lugojeni atrag atentia ca in acest an, numarul infractiunilor de inselaciune in mediul online este in crestere.

Escrocii se folosesc de imaginea si/sau numelor unor persoane cunoscute, influenceri, vedete sau societati/unitati bancare din Romania, pentru a-i atrage pe oameni sa investeasca in actiuni sau fonduri de investitii false.

Astfel, dupa promovarea in mediul online a unor investitii in afaceri, actiuni la burse de valori, criptomonede, etc., care ar fi girate de persoanele cunoscute/institutiile bancare, investitii care promit imbogatire rapida, intr-un timp foarte scurt, persoanele vatamate sunt determinate sa alimenteze prin transfer bancar, sau sa transfere direct criptomonede in conturi/adrese controlate/detinute de catre banuiti. Daca investitiile initiale sunt relativ mici (sume cuprinse intre 200-250 euro), ulterior se realizeaza contactul, de catre persoane care se recomanda a fi consilieri financiari/brokeri, care le promit profituri consistente in masura in care investitiile efectuate vor fi mai mari.

In cele mai multe cazuri, persoanele vatamate sunt convinse sa instaleze pe dispozitivele utilizate (telefon mobil, laptop, etc) aplicatii de control la distanta (anydesk, teamviewer, etc), prin intermediul carora sunt instruite sa-si creeze conturi pe diferite platforme de tranzactionare a criptomonedelor. In unele cazuri, sumele de bani, respectiv monedele virtuale, sunt apoi transferate prin folosirea datelor de autentificare, fara acordul persoanelor vatamate.

In scopul prevenirii/combaterii acestui fenomen, politistii va recomanda:

‼️Atentie la platformele de investitii care promit randamente ridicate intr-un timp foarte scurt!

‼️Inainte de a lua decizia de a investi, cercetati cu atentie platforma, verificati feedback-ul altor investitori si consultati-va cu un specialist in domeniu.

‼️Plasati sumele de bani in fonduri de investitii autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara, si care prezinta informatii reale referitoare la activele financiare investitionale.

‼️Informati-va cat mai bine despre produsele financiare i care investiti, fiti vigilenti si sesizati orice suspiciune i legatura cu ofertele de investitii, identitatea persoanelor care fac astfel de oferte sau tranzactiile efectuate.

‼️ NU furnizati NIMANUI datele de identificare ale cardurilor bancare sau cele de conectare in aplicatiile de Internet Banking!

‼️ NU instalati/oferiti acces la dispozitivul dumneavoastra mobil prin aplicatii de control la distanta unor persoane necunoscute!

‼️ NU transmiteti date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul retelelor sociale sau prin link-uri primite prin e-mail sau aplicatii de mesagerie!

‼️ NU va logati in aplicatia de Internet/Mobile Banking prin accesarea de linkuri primite prin SMS sau e-mail !

spot_img

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Tendințe pe piața globală de divertisment care vor domina pentru mulți ani

Piața online globală de divertisment se află în plină...

Olimpiada locala de matematica 2024. Liceele teoretice trimit la faza judeteana cei mai multi elevi

Vineri, 16 februarie, Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu” Lugoj a...

Fermierii au schimbat locatia pentru protest la Lugoj. Ce conditii au pus autoritatile

Fermierii din zona Lugojului au primit raspuns pozitiv la...