Muzeul Național de Istorie a României a anunțat că va prezenta publicului, în cursul zilei de miercuri, a paisprezecea brățară dacică. Brățara din aur este a paisprezecea din seria de 24 descoperite în zona așezării dacice de la Sarmizegetusa Regia și exportate ilegal de pe teritoriul României în cursul anilor 2000. Aceasta a fost recuperată anul trecut, în luna octombrie, în urma unei operațiuni a polițiștilor din cadrul IPJ Timiș, desfășurată în Cehia. În acțiunea de recuperare a fost implicat și un polițist din Lugoj.
Din octombrie și până acum, artefactul a fost supus unor numeroase teste și analize, rezultatul final indicând că este autentic.
„Între anii 2007–2013, Statul Român a recuperat un număr de treisprezece brățări din țări europene, precum și din Statele Unite ale Americii. Brățara plurispiralică din aur, databilă la mijlocul secolului I î.Hr., este un artefact reprezentativ pentru cultura epocii clasice dacice, fiind produsă într-un atelier local. Artefactul se află în prezent în custodia Muzeului Național de Istorie a României. Până în prezent, s-au desfășurat numeroase operațiuni de recuperare și repatriere a unor bunuri de patrimoniu înstrăinate ilegal. Ca urmare a acestor acțiuni, Patrimoniul Cultural Național a fost reîntregit cu numeroase bunuri, precum: brățări dacice regale din aur, podoabe dacice din argint, monede din aur și argint de tip Koson, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, monede grecești din aur de tip Lysimachos, unelte și arme din fier, două tabulae din bronz care conțin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea)”, au anunțat autoritățile.
Muzeul Național de Istorie a României, împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, Inspectoratul General al Poliției Române, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara și Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și Ministerul Culturii, au colaborat la recuperarea celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur din seria celor 24 descoperite în zona așezării dacice de la Sarmizegetusa Regia și exportate ilegal de pe teritoriul României în anii 2000.
„Mulțumirile noastre se îndreaptă către autoritățile române din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș – Poliția Municipiului Timișoara – Biroul Investigații Criminale Timișoara, Poliția Municipiului Lugoj – Biroul Investigații Criminale Lugoj și Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, care au cooperat în vederea recuperării piesei de patrimoniu. Mulțumim, de asemenea, echipei din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, funcționarilor din cadrul Ministerului Culturii și experților Muzeului Național de Istorie a României”, se precizează într-un comunicat remis presei.