marți, 5 decembrie 2023
-1.1 C
Lugoj
spot_img

Controale la detinatorii de arme

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Oamenii legii reamintesc tuturor persoanelor care detin arme ca la data de 29 ianuarie 2018, în Monitorul Oficial al Romaniei – Partea I, nr. 83 si 83 bis a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 11/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, precum si Anexa la hotarare, act ce a intrat în vigoare la data de 28 februarie 2018.

Astfel, au fost aduse unele modificari legislatiei, dar si unele aspecte de noutate:

  • Persoanele fizice sau juridice nu au voie sa detina sau sa foloseasca armele de foc lungi, letale, a caror munitie dezvolta o energie cinetica la gura tevii ce depaseste 10000 Jouli.
  • Sunt interzise detinerea, portul si folosirea de catre persoanele juridice a armelor utilitare cu teava lunga, în activitati de paza a obiectivelor, bunurilor si valorilor, cu exceptia societatilor specializate de paza.
  • Daca ati împrumutat arma de vanatoare unei persoane autorizate, aveti obligatia ca, în termen de 2 zile lucratoare, sa informati politia. În caz contrar, riscati o amenda între 501-1000 lei.
  • Depunerea permisului de vanatoare, în original si în copie, este obligatorie, în vederea autorizarii pentru procurarea armelor letale de vanatoare, în cazul în care se solicita acordarea dreptului de detinere, precum si a carnetului de membru vanator, în original si în copie, în cazul se solicita acordarea dreptului de port si folosire a acestor arme.
  • Armele letale si munitiile acestora trebuie sa le pastrati la domiciliul sau la resedinta mentionata în permisul de arma, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseala, încuiate si asigurate, astfel încat sa nu permita accesul persoanelor neautorizate. Armele letale, cu exceptia celor cu destinatia aparare si paza, se pastreaza neîncarcate cu munitie.

Colectionarii de arme pot fi autorizati, la cerere, sa transporte si sa foloseasca armele detinute în colectie în vederea participarii la manifestari culturale, artistice sau istorice, organizate de institutii sau organizatii cu atributii în domeniu. Durata pregatirii teoretice si practice, în cadrul cursului de instruire teoretica si practica în domeniul armelor si munitiilor este de 80 de ore. Durata pregatirii teoretice si practice, în cadrul cursului de instructor în poligonul de tragere este de 720 de ore. Certificatul de absolvire îsi pierde valabilitatea daca se constata ca persoanei i-a fost anulat dreptul de detinere sau port si folosire a armelor, cu anumite exceptii. În situatia în care la data expirarii valabilitatii permiselor de arma, titularul care are suspendat dreptul de detinere, respectiv de port si folosire al armelor, este obligat ca, în termen de 3 luni de la data încetarii acestei masuri, sa depuna la organul de politie competent documentele necesare prelungirii valabilitatii permiselor de arma. De asemenea, noua norma mai prevede unele schimbari în ceea ce priveste atestatul de instructor sau calatoria cu arme în strainatate sau introducerea armelor în tara.

 

spot_img
spot_img
spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII