vineri, 4 octombrie 2024
17.9 C
Lugoj
spot_img

Inconstienta. O anexa si o casa la un pas sa fie cuprinse de flacari, dupa ce proprietarul a vrut sa scape de vegetatia uscata din gradina

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Strigat de disperare al pompierilor din intreg judetul, dupa ce in ultimele ore, zeci de hectare au fost incendiate in mai toate zonele judetului.

Pompierii atrag atentia de saptamani bune, asupra pericolului privind extinderea focului lasat nesupravegheat. Luni, o casa si o anexa au fost la un pas sa fie cuprinse de flacari la Faget, dupa ce proprietarul a dat foc la vegetatia uscata. Flacarile au scapat de sub control si au fost la un pas sa transforme in scrum agoniseala de o viata a oamenilor. Pompierii au intervenit la timp si doar o minune a facut ca pericolul sa fie inlaturat. Tot luni, intre localitatile Zolt si Dragsinesti a fost anuntat un incendiu puternic, acesta manifestandu-se pe o suprafata de cativa kilometri.

Desi specialistii in domeniu atrag atentia ca arderea vegetatiei uscate are efecte negative asupra solului, iar odata cu arderea resturilor vegetale, se distruge si microfauna folositoare de la suprafata solului, aceasta continua sa fie, din pacate, cea mai intalnita practica in activitatile de igienizare a terenurilor.

ISU Timis atrage inca odata atentia asupra faptului ca focurile aprinse cu intentia de a curata terenurile reprezinta pericole reale pentru viata oamenilor, bunurile acestora, precum si pentru mediul inconjurator. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miristilor, turbariilor, litierelor padurii, stufului, tufarisurilor sau vegetatiei ierboase constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Un regim sanctionator distinct este stabilit pentru arderea miristilor, stufului, tufarisurilor si vegetatiei ierboase din ariile protejate si de pe terenurile supuse refacerii ecologice, fapta care constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, daca a fost de natura sa puna in pericol viata ori sanatatea umana, animala sau vegetala.

De asemenea, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza fermierii cu privire la obligatia de a respecta normele de ecoconditionalitate.

Ecoconditionalitatea este o componenta a Politicii Agricole Comune ce conditioneaza acordarea sprijinului financiar din fonduri europene si nationale de respectarea de catre fermieri a unor norme de baza legate de mediu, schimbari climatice, bunele conditii agricole ale terenurilor, sanatate publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor, bunastarea animalelor.

Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) 6.2 prevad ca este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.

Nerespectarea de catre fermieri a normelor privind ecoconditionalitatea conduce la reducerea platilor sau excluderea de la plata a uneia sau a mai multor scheme de sprijin, accesate in cursul anului calendaristic in care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai multi ani.

spot_img

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Cine sunt principalele favorite la câștigarea SuperLigii în sezonul 24/25

Ediția 2024-2025 a început, prima etapă desfășurându-se sub semnul...

Un nou concert de excepție la Lugoj. Intrarea este gratuită

Romanian Chamber Orchestra anunță un nou sezon de excelență...