Documentul adoptat prevede acordarea ajutorului de deces si persoanelor decedate în perioada starii de urgenta chiar daca la data decesului nu mai erau asigurate în sistemul public de pensii, cu conditia ca, în ultima luna calendaristica anterioara starii de urgenta, persoana sa fi avut aceasta calitate, indiferent de stagiul de cotizare realizat în aceasta luna.
În vederea simplificarii procedurilor de transmitere si a evitarii contactului fizic, Serviciile Publice Comunitare Locale de Evidenta a Persoanelor sunt obligate sa transmita casei teritoriale de pensii competenta, în functie de domiciliul persoanei decedate, copia certificatului de deces, prin posta electronica, pentru stabilirea pensiilor de urmas si pentru acordarea ajutorului de deces. Aceasta obligatie înceteaza în 30 de zile de la finalizarea starii de urgenta.
Pe perioada instituirii starii de urgenta, în cazul persoanelor care beneficiaza de pensie de invaliditate, respectiv de pensie de urmas, se suspenda termenele si procedurile pentru revizuirea medicala. Aceasta suspendare înceteaza în 30 de zile de la finalizarea starii de urgenta.
Documentul mai prevede prelungirea valabilitatii deciziilor asupra capacitatii de munca emise de medicul expert al asigurarilor sociale, precum si de comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si securitate nationala, precum si a documentelor doveditoare ale calitatii de reprezentant legal ori mandatar, a caror valabilitate înceteaza în perioada starii de urgenta, pana la expirarea perioadei de 30 zile de la data încetarii starii de urgenta.
O alta masura este cea care îi priveste pe copiii urmasi aflati în continuare la studii, pentru care plata pensiei de urmas se va face fara dovada continuarii studiilor într-o forma de învatamant organizata potrivit legii, în perioada starii de urgenta. Aceasta dovada se va prezenta în 30 zile de la data încetarii starii de urgenta.
Actul normativ adoptat de Guvern reglementeaza si situatia asiguratilor care solicita dispozitive medicale în vederea corectarii si recuperarii deficientelor organice, functionale sau fizice ca urmare a unui accident de munca sau boala profesionala si pentru care în perioada starii de urgenta nu se elibereaza o recomandare medicala. Acestia pot transmite catre casele teritoriale de pensii, prin posta sau în format electronic, recomandarea medicului curant eliberata anterior instituirii starii de urgenta .
Certificatele de concediu medical eliberate în perioada starii de urgenta, pentru cazurile de accident de munca sau boala profesionala, se transmit caselor teritoriale de pensii prin posta sau prin mijloace electronice. Pentru recuperarea indemnizatiilor reglementate de Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, în perioada starii de urgenta, nu mai este necesara avizarea certificatelor de concediu medical de catre casele teritoriale de pensii, pentru cazurile de accident de munca de catre directiile de sanatate publica si pentru cazurile de boli profesionale sau medici de medicina muncii pentru cazurile de trecere temporara în alt loc de munca sau reducerea timpului de munca.
De asemenea, în perioada starii de urgenta despagubirea în caz de deces, reglementata de Legea nr. 346/2002, se acorda la cererea persoanei îndreptatite în baza documentelor transmise casei teritoriale de pensii, prin posta sau mijloace electronice.