miercuri, 6 decembrie 2023
-0.1 C
Lugoj
spot_img

Noi restrictii ! Propunerile urmeaza sa intre in vigoare de luni, dupa ce vor fi aprobate de Guvern

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Propunerile din Hotararea CNSU urmeaza sa fie aprobate prin Hotarare de Guvern, iar masurile respective vor fi instituite începand cu ziua de luni, 9 noiembrie.

Hotararea are urmatorul cuprins:

Art.1  Începand cu data prezentei hotarari la nivelul Romaniei se propune  instituirea obligatiei purtarii mastii de protectie, astfel încat sa acopere nasul si gura, la nivel national, pentru toate persoanele care au împlinit varsta de 5 ani, în toate spatiile publice deschise si închise, indiferent de valoarea ratei de incidenta cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile.

Art.2  În vederea evitarii aglomerarii transportului public,se propune ca toate institutiile publice, precum si toti operatorii economici publici sau privati sa aiba obligatia organizarii activitatii si desfasurarii programului de lucru în regim de telemunca sau munca la domiciliu, iar acolo unde specificul activitatii nu permite acest lucru, sa se organizeze programul de lucru astfel încat personalul sa fie împartit în cel putin doua grupe care sa înceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin 2 ore. Respectarea aplicarii acestei masuri se urmareste de prefecti si de catre Inspectia Muncii.

Art. 3  În vederea prevenirii raspandirii infectiilor cu SARS-COV-2, se propune ca, în toate localitatile, activitatile didactice care impugn prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor în unitatile de învatamant sa se desfasoare în sistem on-line.

Art. 4 -(1) În toate localitatiledin Romania, se propune interzicerea circulatiei persoanelor în afara locuintei/gospodariei în intervalul orar 23.00 –05.00. (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), circulatia persoanelor în afara locuintei/gospodariei este permisa în intervalul orar 23.00 –05.00 pentru urmatoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si înapoi;

b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum si pentru achizitionarea de medicamente;

c) deplasari în afara localitatilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane si care potfi dovediteprin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie.

Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasarii în interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere; (2) Pentru verificarea motivului deplasarii în interes personal, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere, completata în prealabil; (3) Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii,adresa locuintei/gospodariei/locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.

Art. 6 Se propune interzicerea desfasurarii de reuniuni cu prilejul unor sarbatori, aniversari, petreceri în spatii închise si/sau deschise, publice si/sau private.

Art. 7 Se propune suspendarea activitatii pietelor agroalimentare în spatii închise, targurilor, balciurilor, pietelor mixte si volante si a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comertului cu produse si servicii de piata în unele zone publice, cu modificarile si completarile ulterioare. (2) Se permite activitatea pietelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protectie sanitara.

Art. 8  Se propune ca, pentru spatiile exterioare în care se desfasoara activitati de preparare, servire si consum al produselor alimentare, bauturilor alcoolice si nealcoolice, care au fost amenajate si pot fi asimilate spatiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, le sunt aplicabile în mod similar regulile si masurile de protectie sanitara, prevazute în anexa nr. 3, art. 6 pct. 1 si 2 din Hotararea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei începand cu data de 15 octombrie 2020, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Art. 9  Se propune instituirea obligatiei pentru operatorii economici care desfasoara activitati de comert/prestari de serviciiîn spatii închise si/sau deschise, publice si/sau private sa-si organizeze si desfasoareactivitatea în intervalul orar 05.00 -21.00. (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21.00 -05.00, operatorii economici pot activa doar înrelatia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. (3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), unitatile farmaceutice, benzinariile si operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îsi pot desfasura activitatea în regim normal de munca, cu respectarea normelor de protectie sanitara.

Art. 10   Se propune ca implementarea masurilor prevazute în prezenta hotarare sa se realizeze pe operioada de 30 de zile, urmand ca la finalul acesteia, în functie de evolutia situatiei epidemiologice, sa se hotarasca, dupa caz, mentinerea, eliminarea sau modificarea acestora.

Art. 11  Prezenta hotarare se comunica tuturor componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, pentru punere în aplicare prin ordine si acte administrative ale conducatorilor acestora.

 

Hotararea este semnata de presedintele CNSU, Ludovic Orban.

spot_img
spot_img
spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII