marți, 14 ianuarie 2025
-2.6 C
Lugoj
spot_img

Radiografia invatamantului din Lugoj. Ce face Primaria Lugoj pentru scolile si gradinitele din oras si in ce stadiu sunt proiectele

Data:

spot_img
spot_img

Proiectia pentru urmatorii ani a fost facuta de primarul ales al Lugojului, Claudiu Buciu, dar si de primarul interimar, Bogdan Blidariu, printr-o postare pe Facebook, astfel incat informatia sa ajunga la cati mai multi cetateni. Cei doi recunoc ca atat elevii, cat si parintii, nu au putut observa in prima zi o schimbare spectaculoasa a mediului in care se tin orele si cred ca investitiile din fonduri europene sunt singura salvare. “Sunt multe nevoi urgente în domeniul educatiei, dar banii sunt putini. Am decis sa intervenim doar acolo unde este o urgenta maxima si sa pastram banii pentru reabilitari integrale, pentru cofinantari, pentru achizitia de terenuri pe care putem extinde constructiile destinate învatamantului. Riscurile electorale sunt majore, dar am acceptat, de comun acord cu echipa din care facem parte, sa ni le asumam. Fara un sistem educational performant, comunitatea noastra se va zbate în indolenta, saracie si depopulare. Tot ce am facut pana acum în domeniul educatiei devine ireversibil. Acesta a fost scopul nostru. Chiar daca nu vom mai beneficia de încrederea electoratului (pentru ca n-am întins covoare de asfalt ori n-am pus panselute), investitiile în domeniul educatiei vor merge înainte, indiferent de cine va castiga încrederea electoratului la urmatoarele alegeri. Si lucrurile bune se vor întampla oricum.”, au precizat cei doi, care mai apoi au expus tot ce se va intampla in cazul fiecarei institutii de invatamant din Lugoj.

 

  1. Liceul Teoretic Coriolan Brediceanu: am depus documentatiile necesare pentru obtinerea finantarii pentru reabilitarea si eficientizarea energetica a tuturor corpurilor de cladire, cu exceptia celui principal (pentru care cofinantarea necesara este prea mare prin PNRR si care va fi reabilitat prin POR ori prin AFM – programe ce presupun o cofinantare mult mai mica din partea noastra). Suntem în faza clarificarilor necesare înaintea semnarii finantarii. De asemenea suntem în curs de atribuire a contractului de proiectare a unui nou corp de cladire pentru cursuri gimnaziale. Tot în acest an a fost alocata cea mai mare suma primita vreodata de aceasta institutie pentru dotarea cu echipamente informatice.

 

  1. Liceul Teoretic Iulia Hasdeu: suntem în acelasi stadiu (clarificari) pentru reabilitarea si eficientizarea energetica a corpului principal si a salii de sport (finantarea urmand a fi asigurata prin PNRR). De asemenea suntem în curs de atribuire a contractului de proiectare a unui nou corp de cladire pentru cursurile gimnaziale dar si pentru cursurile liceale, banii fiind deja asigurati prin bugetul local. Noul corp va fi construit în locul cladirilor vechi ale liceului, cladiri care, conform expertizelor facute, nu mai suporta lucrari de reparatii capitale prin programele de finantare existente sau viitoare. La fel, s-au alocat sume considerabile pentru achizitia de echipamente informatice.

 

  1. Liceul Tehnologic Valeriu Braniste: suntem în acelasi stadiu (clarificari) pentru reabilitarea si eficientizarea energetica a corpului principal si a caminului (finantarea urmand a fi asigurata prin PNRR). În prezent este în curs de desfasurare licitatia pentru desemnarea antreprenorului care va construi noua sala de sport (proiect început de fosta administratie si pe care l-am deblocat). Tot aici am finalizat Studiul de fezabilitate pentru construirea unui nou corp de cladire pentru ateliere si laboratoare, proiect ce va fi depus spre finantare pe noul POR.
  2. Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu, din cauza locatiei, total improprie pentru desfasurarea de activitati de învatamant, nu au putut fi îndeplinite conditiile de finantare prin PNRR.

 

  1. Scoala Gimnaziala 1 va fi transformata în gradinita (din lipsa de elevi). Documentatiile tehnico-economice sunt finalizate, finantarea fiind asigurata deja prin POR. Gradinita va avea 10 grupe.

 

  1. Scoala Gimnaziala 2 nu a putut fi propusa spre finantare prin PNRR din cauza faptului ca a “beneficiat” de lucrari de izolare termica partiala, lucrari care au fost executate în ultimii 5 ani. Mentionam ca tehnologia folosita nu asigura o reala eficientizare si nu îndeplineste sub niciun aspect standardele actuale care sunt finantabile. Dupa trecerea perioadei de 5 ani (2023) vom putea aplica pentru obtinerea de finantari si pentru aceasta institutie de învatamant.

 

  1. Scoala Gimnaziala 4 va beneficia, la randul ei (pentru ambele corpuri de cladire) de finantare pentru reabilitare integrala si eficientizare energetica. Din pacate, pentru sediul comasat (al foste Scoli Gimnaziale 3), din cauza regimului juridic al proprietatii acestei cladiri, nu se vor putea obtine finantari.

 

  1. Scoala Gimnaziala Anisoara Odeanu nu s-a putut încadra la finantarea prin PNRR din cauza costurilor mari ce urmau a fi cofinantate, pe de o parte. Pe de alta parte, din cauza faptului ca aceasta scoala nu poate obtine avizul ISU pentru functionare, am decis sa achizitionam terenuri (si alte imobile) în jurul acesteia pentru a asigura mai multe cai de evacuare / acces. Obiectivul va putea fi finantat prin viitorul POR ori prin fonduri de la AFM. Pentru anul acesta scoala a beneficiat de fonduri pentru reparatii si renovari, la solicitarea elevilor. Tot anul acesta au fost alocate sume pentru achizitia de echipamente informatice.

 

  1. Scoala Gimnaziala Eftimie Murgu nu a putut beneficia de aceste finantari din cauza faptului ca receptia lucrarilor de construire a sediului acestei scoli a fost facuta dupa anul 2000 (respectiv în anul 2006), chiar daca lucrarile s-au finalizat în 1998. Vom pregati documentatiile necesare finantarii prin urmatoarele programe ce vor fi lansate.

 

  1. Gradinitele din Micro I, Micro III si de pe Strada Fagetului au fost propuse spre finantare prin PNRR, toate documentatiile necesare obtinerii finantarii fiind finalizate. La fel, pentru Gradinita din I.C. Dragan s-a depus cerere de finantare prin AFM înca de anul trecut. Gradinita din Eftimie Murgu (Balta Lata) va beneficia de finantare prin POR, în prezent aflandu-ne în faza de precontractare.

 

  1. Cu privire la crese, asa cum deja stim, s-a semnat contractul de finantare pentru constructia unei crese mari (110 locuri) pe strada Gheorghe Doja, lucrarile urmand sa înceapa la începutul anului viitor. În aceasta vara a fost amenajata o cresa cu 19 locuri pe Strada Caransebesului, urmare a numarului mare de cereri primite.

 

“Va multumim pentru rabdare si va asiguram ca determinarea noastra va aduce roadele bune pentru educatia copiilor comunitatii noastre. Spor la treaba si rezultate cat mai bune dragi copii!”, au incheiat Buciu si Blidariu.

 

 

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII