marți, 27 februarie 2024
15.9 C
Lugoj
spot_img

Vrei sa cumperi ceva pe timpul noptii, platesti tarif de urgenta. Farmacistii din Lugoj considera ca populatia nu este educata, atunci cand vine la ei pentru biberoane si suzete

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Farmacistii declanseaza un scandal fara precedent si cer autoritatilor sa renunte la obligativitatea de a asigura permanenta pe timpul noptii. O adresa ajunsa la Colegiul Farmacistilor Timis si semnata de mai multi farmacisti din Lugoj, dezvaluie un val de fustrare la adresa lugojenilor si nu numai. Sustinand ca sunt suprasolicitati, sefii farmaciilor aduc o gramada de acuze oamenilor care ajung fara voia lor, la usa farmaciilor pe timpul noptii.

“Populatia nu este educata sa înteleaga ce înseamna cu adevarat o urgenta, în timpul noptii ar trebui sa se prezinte doar urgentele. Din pacate, farmacia este asimilata unui magazin non-stop, ne-au fost solicitate produse care nici într-un caz nu rezolva o urgenta: produse cosmetice, dermatocosmetice, biberoane, suzete, vopsea de par, pasta de dinti, parfumuri etc. sau am fost fortati, pe motiv de urgenta, sa eliberam medicamente fara prescriptie medicala, farmacistul elibereaza conform legii, medicamente pe baza de prescriptie medicala. Ca urmare, în timpul noptii poate elibera doar medicamentele prescrise de medici în regim de urgenta sau unele O’TC-uri.

In intervalul orar 22-24 abia daca sunt 2-3 bonuri si acelea nu cu urgente reale. In plus, pacientii care apeleaza serviciile UPU ale Spitalului Municipal Dr. Teodor Andrei sau ale Centrului de Permanenta Lugoj 3, primesc ingrijiri si tratament corespunzator în intervalul orar 22.00-7.00, ora la care se deschide prima farmacie din oras.

Consideram ca farmacistii lugojeni isi îndeplinesc la superlativ obligatiile fata de comunitate, atat din punct de vedere profesional, cat si civic, prin asigurarea asistentei de medicamente printr-un program prelungit (7.00-22.00), sambata, duminica, sarbatori legale, ceea ce poate fi considerat un efort foarte mare din partea acestora. Asigurarea programului 22.00-7.00 nu este justificata, acest interval fiind acoperit de ingrijirile din serviciul de urgenta UPL ale Spitalului Municipal dr. Teodor Andrei si Centrul de Permanenta Lugoj 3.

Asigurarea serviciului pe timpul noptii ar trebui corelata cu perceperea unui tarif de urgenta, atat pentru a sustine financiar farmacia si pentru a fi posibila remunerarea corespunzatoare a farmacistilor, dar si pentru a constientiza populatia privind importanta si responsabilitatea serviciului de asistenta farmaceutica pe timpul noptii.

Ca urmare a celor enumerate mai sus, reprezentantii farmaciilor comunitare din municipiul Lugoj va solicita dispunerea renuntarii la asigurarea asistentei farmaceutice a populatiei municipiului Lugoj in intervalul orar 22.00-7.00.”, se arata in adresa transmisa Colegiului Farmacistilor Timis.

Contactat de Lugoj Info.ro, unul dintre farmacistii semnatari neaga ca ar fi semnat o astfel de adresa, insa pus in fata documentului, a recunoscut ca a semnat fara sa citeasca textul. Asigurarea permanentei farmaciilor pe timpul noptii este impusa prin lege inca din 2008, insa sistemul a fost implementat la cererea lugojenilor, din toamna lui 2021. Pana acum, zeci de lugojeni au reclamat faptul ca farmaciile erau inchise pe timpul noptii, semn ca respectarea legii pentru unii farmacisti este optionala. Reprezentantii Colegiului Farmacistilor Timis au anuntat ca o decizie cu privire la adresa transmisa de colegii de la Lugoj, va fi anuntata in cateva zile. Lugojul este reprezentat in Colegiul Farmacistilor Timis de catre Adriana Corbeanu, care pare sa fie de acord cu incetarea programului pe timpul noptii.   

spot_img

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII