sâmbătă, 15 iunie 2024
10.9 C
Lugoj
spot_img

Nu oferiti date personale unor persoane necunoscute! Avalansa de apeluri telefonice, prin care unor lugojeni li se spune ca au castigat premii, mai apoi sunt sunati si afla ca rudele au fost implicate in accidente si trebuie sa ii ajute cu bani

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Un val de apeluri telefonice, creeaza panica in randul lugojenilor.

Politistii anunta ca in aceasta perioada, pericolul de inselaciuni este crescut si fac apel la cetateni, sa fie foarte atenti cui ofera date personale. In ultima saptamana, un lugojean a picat prada escrocilor, iar altii au anuntat politia, dupa ce persoane necunoscute au incercat sa afle informatii despre ei prin telefon.

Oamenii legii fac din nou o serie de recomandari si reamintesc ca autorii apeleaza telefonic potentialele victime, carora le comunica faptul ca un membru al familiei acestora a suferit sau a provocat un accident rutier si, sub falsa identitate, (de exemplu: se pretind ca fiind avocat sau chiar membrul al familie) solicita diferite sume de bani, necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident (costuri de spitalizare, daune materiale, etc.).

Pentru reusita infractionala, mai este doar un pas pentru ca victima sa depuna sumele de bani solicitate intr-un cont pe numele unei persoane mentionate de autori.

Este normal ca orice parinte sa-si ajute copilul aflat in nevoie. Insa, inainte de a efectua orice demers in acest sens, este bine sa verificati informatiile primite. in prezentul tip de inselaciune, infractorii se bazeaza in primul rand pe puternica reactie emotionala pe care vestea data o produce, si anume starea de soc si teama; acestea sunt elementele pe care mizeaza raufacatorii, stiind ca majoritatea oamenilor actioneaza precipitat in asemenea situatii.

Autorii acestui tip de inselaciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime (profesia, apelative  utilizate de membrii familiei, programul de lucru etc.), astfel incat castiga increderea victimei si o conving pe aceasta, ca cele relatate sunt reale.

112 – un apel telefonic pentru siguranta ta

Avand in vedere aspectele prezentate, politistii Lugojeni recomanda cetatenilor sa nu trimita sume de bani unor persoane necunoscute, sa se adreseze si sa sesizeze cea mai apropiata unitate de politie, sau sa apeleze numarul unic de urgenta 112, ori de cate ori au suspiciuni cu privire la faptul ca ar putea fi urmatoarea victima a unei infractiuni de inselaciune, prin care se incearca inducerea in eroare prin aceste „povesti” cu caracter emotionant.

Aceeasi recomandare o adreseaza politistii lugojeni si cu privire la alt mod de operare, care consta in apelarea pe telefonul mobil ori in transmiterea aleatorie a unor SMS-uri, prin care persoane ce se recomanda a fi reprezentantii unor societati comerciale, anunta castigarea unor mari premii in bani, produse sau chiar autoturisme. Pentru a intra in posesia premiului, se mai arata in mesaj, „norocosul castigator” trebuie, fie sa depuna o suma de bani intr-un anumit cont, fie sa trimita prin mandat postal un comision sau chiar sa incarce electronic contul unui numar de telefon mobil. In mod clar, banii, odata transferati, sunt pierduti, iar „fericitul castigator” se transforma intr-o victima cu o paguba considerabila in bugetul familiei.

Intrucat acest mod de operare este tot mai des intalnit, manifestati prudenta atunci cand o persoana necunoscuta va cere sa va dati datele personale (CNP, serie si numar de buletin, adresa) sau sa achitati diferite sume de bani anticipat pentru a intra in posesia unor premii, mai ales daca nu ati participat la niciun concurs cu premii.

CE TREBUIE SA STITI ?

Pentru a evita sa deveniti victima unei infractiuni de inselaciune, este bine sa analizati cu atentie informatiile primite si sa va puneti cateva intrebari elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevarat ca, din diferite motive, cum ar fi : traume fizice sau emotionale, vocea „rudei”/”fiului”/fiicei” care suna pentru a solicita sprijin va poate parea schimbata, insa nu ezitati sa cereti amanunte referitoare la situatia prezentata.

Inainte sa actionati, aveti in vedere si urmatoarele aspecte:

– In caz de accident, nu exista notiunea de plata a unor despagubiri, decat ca urmare a unei hotarari judecatoresti in acest sens sau prin societatile de asigurari;

– Orice accident de circulatie are doua variante de solutionare:

 1) depunerea unei plangeri la unitatea politie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv

 2) intelegerea amiabila a partilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polita de asigurare auto obligatorie.

– Oricine poate fi victima unui accident, dar, intr-un moment critic ca acesta, singura urgenta este cea medicala si nicidecum aspectul financiar. Atat victima, cat si autorul unui accident, nu au nevoie de bani ca sa primeasca ingrijiri medicale;

– De asemenea, trebuie sa cunoasteti faptul ca, conform reglementarile in vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anuntat de persoane oficiale, abilitate sa faca acest lucru. Chiar daca ar putea exista alte surse, care sa transmita informatia inainte ca aceasta sa va parvina in mod oficial, datele trebuie verificate inainte de a intreprinde orice actiune, printr-un apel la 112 sau la cea mai apropiata unitate de politie.

– Intr-adevar, unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu si in cazul serviciilor medicale de urgenta; de aceea, in niciun caz nu trimiteti bani prin persoane necunoscute, in speranta ca in veti ajuta pe cei dragi – nu faceti decat sa cadeti in plasa intinsa de infractorii care au profitat abil de naivitatea si lipsa dumneavoastra de informare.

PENTRU PREVENIREA INSELACIUNILOR ESTE ABSOLUT NECESAR:

– sa verificati orice informatie prin care vi se solicita telefonic sa trimiteti bani prin terti/mandat postal/ virament bancar unor rude, despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionanta ; sesizati cea mai apropiata unitate de politie, cereti sfatul unui politist sau apelati la telefonul de urgenta 112;

– nu oferiti niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocata de interlocutorul de la capatul firului;

– nu trimiteti coduri de reincarcare electronica a cartelelor telefonice, in niciun caz unor persoane straine, indiferent de calitatea pe care acestea sustin ca o au (deseori infractorii isi asuma o calitate oficiala – avocat, procuror, politist);

– nu dati crezare vestilor prin care ati fost anuntati ca sunteti “fericitii” castigatori ai unor concursuri la care nu ati participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.), nu presupune si inscrierea automata la vreun concurs, fara consimtamantul abonatului;

– nu achitati niciodata in avans sume de bani pentru ridicarea unor premii; plata impozitelor sau a altor taxe se realizeaza ulterior.

In cazul in care sunteti martorul unei infractiuni sau victima acesteia, apelati in cel mai scurt timp numarul de urgenta 112 si retineti cat mai multe detalii!

spot_img

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Rezultate finale: Călin Dobra câștigă Primăria Lugoj cu 4855 de voturi

Candidatul PSD Lugoj, Călin Dobra, va conduce Primăria Lugoj...

Cum va fi vremea în perioada 10-23 iunie. Prognoza meteo de la ANM

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat prognoza meteo pentru...

De unde atâta supărare? Lugoj Info a refuzat să își vândă cititorii, precum Floroni i-a vândut pe colegii săi de partid

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare se apropie...