sâmbătă, 9 noiembrie 2024
2.9 C
Lugoj
spot_img

Sezonul rece se apropie. Atenție la coșurile de fum!

Data:

spot_img
spot_img

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Timiș atrage atenția populației asupra riscurilor pe care le reprezintă sobele și coșurile de fum defecte. Un procent semnificativ dintre incendiile produse în sezonul rece în gospodării au drept cauză utilizarea coșurilor de fum defecte sau necurățate, precum și folosirea mijloacelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate. Din nefericire, în ultimii ani, Lugojul nu a fost ocolit de pierderi de vieți omenești și pagube materiale în urma unor incendii izbucnite din aceste cauze.

Având în vedere că temperaturile scăzute și sezonul rece își fac simțită prezența, iar multe persoane au început deja să utilizeze instalațiile de încălzire, pompierii militari din județul Timiș vă reamintesc principalele măsuri ce trebuie respectate pentru a preveni izbucnirea incendiilor:

  • Verificați sobele, canalele și coșurile de evacuare a fumului pentru a vă asigura că acestea nu prezintă fisuri, care ar putea permite scânteilor să aprindă materialele combustibile din apropiere.
  • Curățați coșurile de fum de funinginea depusă și asigurați întreținerea acestora prin zugrăvire, pentru a identifica și repara eventualele fisuri apărute.
  • Amplasați sobele la distanțe sigure față de materiale combustibile și evitați poziționarea acestora direct pe parchet, podele laminate sau alte materiale inflamabile.
  • Montați o bucată de tablă metalică pe pardoseală în fața ușii de alimentare cu combustibil, pentru a preveni căderea scânteilor pe materiale combustibile.
  • Nu utilizați benzină, motorină sau alte substanțe ușor inflamabile pentru aprinderea focului în sobe.
  • Nu introduceți în sobe lemne cu dimensiuni mai mari decât focarul și nu lăsați ușa focarului deschisă; de asemenea, evitați supraîncălzirea sobelor.
  • Evitați suprasolicitarea instalațiilor electrice, prin conectarea simultană a mai multor aparate cu consum electric mare (reșouri, radiatoare, frigidere, mașini de spălat, convectoare etc.) la aceeași priză.
  • Supravegheați permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcțiune, chiar dacă sunt prevăzute cu termostate sau alte mijloace de protecție, întrucât acestea pot funcționa defectuos. În cazul apariției unor defecțiuni, deconectați-le imediat.
  • Nu utilizați instalații electrice defecte sau realizate de personal neautorizat.
  • Nu lăsați copiii nesupravegheați în preajma sobelor, aparatelor electrice sau electrocasnice, afumătorilor etc.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro, precum și prin aplicația DSU, disponibilă gratuit pentru telefoanele cu sisteme de operare Apple și Android.

spot_img

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Discurile pentru grapele cu discuri – cum să le alegeți pe cele potrivite?

Grapa cu discuri https://agronetto.ro/-/grape-cu-discuri--c1095 este un instrument agricol, care...

Oamenii legii sunt în stare de șoc. Polițist mort la locul de muncă la doar 21 de ani

Un agent de la postul de poliție Ghizela a...

Acoperișul unei case distrus de flăcări într-un sat de lângă Lugoj

Pompierii din Lugoj au intervenit joi pentru stingerea unui...

Verde Casino – O nouă destinație pentru pasionații de jocuri de noroc online

Într-o eră în care tehnologia și jocurile de noroc...